Malo je ljudi koji ne vole banane. Samo se dele prema ukusima, neki vole zelenije i tvrđe, neki mekše i zrelije... Ali koja banana je bolja za naše zdravlje, koji od njih ne greše u izboru banana
Ako volite one manje zrele, možda bi ipak trebalo da ostavite plodove da požute, da čak dobiju braon pege.
Naime, što banane duže stoje, enzimi počinju da pretvaraju skrob u šećer. Iako skrob sam po sebi nije sladak, stajanjem na vazduhu postaje i zato je banana koja je zrelija ujedno i lakše probavljiva, a i puno slađa.
Jedna japanska studija otkrila je da zrela banana ima više antioksidansa od one koja je sveža. A tamne mrlje koje ukrašavaju stariju bananu zaslužne su za nastanak faktora nekroze tumora, supstance koja suzbija pojavu tumorskih ćelija.
Zato neka vas ne brine ako je vaša banana postala ružna - što starija, to zdravija!
Uz to, zrela banana je i do osam puta delotvornija u jačanju imunološkog sistema od manje zrelog ploda.
I da se malo podsetimo - prosečna banana ima 110 kalorija, bogata je kalijumom, manganom, vitaminima B6 i C, kao i vlaknima. Nutricionisti savetuju da jedete bananu dnevno. Odličan je izbor kao obrok posle treninga.