Pripremljenu hranu koja vam je ostala, a koju ne želite da bacite, možete ostaviti u frižideru i čuvati izvesno vreme. Ali, ne možete sve namirnice podgrevati. Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici nije zdravo jer se tako otpuštaju toksične materije, a to se posebno odnosi na sledeće namirnice:
Ovo povrće u sebi sadrži nitrate koji pod dejstvom mikroorganizama i zagrevanjem prelaze u jedninjenja nitrata, i dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Najrizičniji je spanać, koji nikada ne smete podgrevati i uvek ga konzumirajte u svežem obliku.
Zbog svojih proteina se lako menjaju i postaju štetne, i preporučuje se da ih blago zagrejete, do samo 70 stepeni.
Spada takođe u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrevanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su da je najzdraviji kuvani krompir, ali ohlađen. Kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja udela otpornog skroba koji ima probiotsko delovanje.
Zbog promene u sastavu proteina, naše telo teško prepoznaje meso nakon zagrevanja, što dovodi do nemogućnosti varenja i toksičnih svojstava.