Kako je nastupilo leto, veliki je spisak namirnica o kojima treba voditi računa jer su lako kvarljive.
Photo: Shutterstock
Često se hvatamo za frižider, ali ni to nije pametna odluka, pa vam preporučujemo koju hranu uopšte ne treba da zamrzavate.
Hrana koja sadrži velike količine vode
Photo: Pixabay
Krastavac, rotkvice, lubenicu, pomorandže nikako ne bi trebalo da zamrzavate. Prepune su vode pa posle odmrzavanja hrana postaje gnjecava. S druge strane, sveža zelena salata će uvenuti i postati smeđa.
Mlečni proizvodi
Photo: Pixabay
Iako zamrzavanje jogurta, svežih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi trebalo da se nađu u vašem zamrzivaču. Posle odleđivanja i oni će, slično kao i voće i povrće, postati vodenasti.
Sveža i kuvana jaja
Photo: Pixabay
Jaja su namirnica koja se koristi u svežem stanju. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti probleme, ali i potpuno promeniti strukturu namirnice. Sveža jaja u ljusci će pući, a zaleđena kuvana jaja postaće gumena.
Pržena i pečena hrana
Photo:Pixabay
Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili pečena na klasičan način ili na roštilju nakon zamrzavanja više nikad neće biti ista. Hrskava struktura i ukus potpuno će nestati pa će postati gnjecava i vlažna.