Blender je odličan saveznik u pripremi zdrave hrane i obroka. Ipak, ove namirnice ne koristite za pripremu smutija i blendiranje. Nekima ćete da promenite strukturu i korisnost za vaše zdravlje, a nekima možete i da uništite svoj aparat.
Photo: Pixabay
Zeleno povrće ubačeno sa sobne temperature
Miksovanje i blendiranje ima dosta koristi za vaše zdravlje, a lisnato zeleno povrće bogato vlaknima izbegavajte da pripremate na ovakav način.
Photo: Pixabay
"Snaga motora uništiće hranljive komponente spanaća, a nekima ova namrinica ne prija i predstavlja teškoću za varenje. Najbolje je da stavite spanać ili blitvu u zamrzičav na pet minuta i tako je blendirate. Zadržaće i boju i nutritivnu vrednost", kaže za "Readers digest" kuvar Andre Sikinger.
Brokoli
Photo: Pixabay
Još jedna veoma zdrava namirnica bogata vlaknima može da bude takoreći uništena blendiranjem.
Orašasti plodovi
Photo: Pixabay
Orašasti plodovi, kafa u zrnu, jako zamrznuto voće - nije dobra ideja da ovo stavljate u blender. Dobićete pastu, kašastu masu koja nije najbolja za jelo.
Dobra ideja je da sameljete ove namrinice pa da ih tako koristite. Ili ih kasnije blendirajte ili pospite po napitku.