Ovih 10 stvari će vam se desiti kada izbacite šećer iz ishrane

Izbacivanje šećera iz ishrane ima brojne zdravstvene koristi, a mršavljenje odnosno smanjenje rizika od gojaznosti samo je jedna od njih.

1. Gubitak sala sa stomaka 

Računica je jednostavna: ako želite da se rešite sala na stomaku, hranu bogatu šećerima zamenite onom bogatom vlaknima. 

2. Podizanje energije 

Kad pojedete nešto slatko ili popijete kafu, osećate nalet energije nakon kojeg sledi njen nagli pad. Upravo zato posegnite za hranom bogatom zdravim mastima i sporo svarljivim proteinima, kako biste imali energije tokom celog dana. 

3. Smanjivanje želje za slatkim 

Što više jedete slatko, to ćete i više žudeti za njim, i obrnuto. 

4. Bolji rad srca 

Konzumiranje prekomernih količina šećera za posledicu može da ima gomilanje lošeg holesterola, što može da dovede do raznih bolesti srca. 

5. Smanjeni rizik od dijabetesa 

Manje šećera u organizmu, manje i šanse za obolevanje od dijabetesa. 

6. Bićete bolje fokusirani 

Ishrana bogata šećerom može da se poigra s vašom koncentracijom, naruši funkcije mozga i pojača simptome depresije, navodi se u knjizi „Zero Sugar Diet“. Drugim rečima, šećer nije dobra hrana za vaš mozak. 

7. Sprečavanje nadutosti 

Iako se nadutost obično povezuje sa slanom hranom zbog natrijuma koji utiče na zadržavanje vode u telu, nadutost može da nastane i zbog preterane konzumacije šećera. 

8. Bolji san 

Američka Nacionalna asocijacija za san dovela je u vezu loš san s prekomernom konzumacijom šećera tokom dana. Tako možete da spavate dovoljno, ali da se ipak ujutro osećate iscrpljeno. 

9. Lepši izgled kože 

Šećer loše utiče na kolagen, belančevinu u ljudskom telu koja je vrlo važna za mladolik izgled. 

10. Rast mišića 

Pojedina američka istraživanja povezala su gubitak mišićne mase kod starijih osoba s rafinisanim šećerom koji sprečava telo u sintetisanju belančevina u mišić.

Izvor: B92

Pročitaj još