8 znakova na licu koji pokazuju da bolujete od nečega

8 znakova na licu koji pokazuju da bolujete od nečega

Ako primetite promene na koži kakvih pre nije bilo, ne bi bilo loše da se posavetujete sa svojim lekarom. Neke bolesti ponekad je moguće prepoznati po izgledu lica.

Suva koža ili usne

Ako je koža suva ili usne, i uz to se još ljušte, to bi moglo značiti da pijete premalo tečnosti, odnosno da patite od dehidracije. 

- Ali, to može biti i nagoveštaj puno ozbiljnijeg zdravstvenog problema koji utiče na funkciju znojne žlezde - hipotireozu, nizak nivo hormona štitne žlezde. Može da se raditi i o dijabetesu - objašnjava dr. Roshini Raj, docent na Medicinskom fakultetu NYU.

Drugi znakovi hipotireoze su osećaj hladnoće, debljanje i umor. Simptomi dijabetesa su ekstremna žeđ, učestalo mokrenje, zamagljen vid...

Pojačana dlakavost lica

Mnoštvo dlačica, posebno na bradi i iznad gornje usne, mogu biti naznaka policističnih jajnika, hormonske neravnoteže u kojoj dolazi do većeg nivoa muških hormona.

Žute mrlje na kapcima

Pacijenti koji imaju žute mrlje na kapcima (xanthelasma) mogu biti pod većim rizikom od srčanih oboljenja.

Prema danskoj studiji iz 2011. godine u kojoj je učestvovalo 13.000 pacijenata, njih 4 posto imali su takve mrlje na kapcima. Kod njih je šansa od razvoja otvrdnuća arterija bila 70 posto veća nego kod drugih koji lezije nemaju. Imali su i 50 posto više šanse da će doživeti srčani udar u nekoliko narednih decenija.

Vrećice ispod očiju 

Otečene oči umornog izgleda s vrećicama ispod njih mogu upozoravati na hronične alergije koje šire krvne sudove. 

- Na osetljivoj koži ispod očiju to izaziva natečenost i tamne kolutove ljubičasto plave boje - napominje dr. Raj. 

Asimetrično lice

- To može biti jedan od prvih znakova moždanog udara, kaže dr. Leana Ven.

- Pogledao sam se u ogledalo, a moje lice je izgledalo drugačije - dodaje kako pacijenti to često opisuju ovako. 

- Možete primetiti da vam je jedna strana lica ukočena ili osećate kao da ne možete potpuno da se nasmejete, ili možda imate problem sa govorom. Nikada nemojte zanemarivati ove znakove moždanog udara - napominje dr. Ven.

Promena boje tena

Čak i male promene mogu ukazivati da nešto nije kako treba. 

- Na primer, bledilo može biti znak anemije, žućkasta boja ukazivati na bolest jetre, a plavi ton na usnama ili noktima može upućivati na bolesti srca ili pluća - objašnjava dr. Malika Maršal.

Pojava osipa i mrlja

Određeni probavni problemi se mogu pojaviti kao promene na koži lica, kaže dr. Raj. Crvene kvržice koje svrbe mogu biti naznaka celijakije, autoimunog poremećaja kod kojeg telo ima reakciju na gluten. 

Osip u obliku leptira preko jagodica i nosa zna biti znak lupusa - hronična autoimuna bolest koja zahvata kožu, zglobove, bubrege i jetru. Alergije, ekcemi i određene infekcije takođe mogu izazvati pojavu osipa na licu.

Padajuća brada

To, zajedno s debelim vratom i malom vilicom, može biti znak apneje - prestanak disanja tokom spavanja, u više navrata na deset i više sekundi. Ako jako hrčete, budite se s glavoboljom ili ste preterano umorni tokom dana, proverite da nemate ovaj poremećaj.

Izvor: Srbija Danas