Maj je mesec zdravih i preukusnih namirnica! Ojačajte imunitet i pobedite viruse!

Maj je mesec zdravih i preukusnih namirnica! Ojačajte imunitet i pobedite viruse!

Kao što je poznato, sezonske namirnice bogate su nutrijentima koji su nam u to vreme neophodni, a proleće je idealno da se "dopunimo" vitaminima i mineralima u čemu je zima oskudevala.


Foto: Pixabay



Pogledajte koje su najzdravije majske namirnice.


Bob


Ovo je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka poznatih čoveku. Bob pripada porodici mahunarki.


Foto: Pixabay



Odličan je izvor proteina i složenih ugljenih hidrata, a sadrži malo masti.


Odličan je jer odgovara svakom režimu ishrane, a naročito je dobar za vegane i vegetarijance. 


Takođe je dobar izvor vlakana, vitamina C, folne kiseline, vitamina A i niacina.


Brokoli


Brokoli možete pripremati na razne načine, a može se jesti čak i sirov kao dodatak salatama.  


Foto: Pixabay



Odličan je izvor vitamina A i C, folne kiseline i vlakana.


Brokoli ne treba kuvati previše, jer se u tom slučaju smanjuje količina hranljivih supstanci, naročito topivih vlakana, vitamina C i folne kiseline.


Mahunarke


Mahunarke su odličan izvor vlakana, vitamina A, C i folne kiseline. Možete ih kuvati, dinstati ili dodavati u salate.


Foto: Pixabay


Mahunarke su zdrave i stručnjaci ističu da su jedan od najboljih izvora proteina.


Luk


Luk je jedna od najzdravijih namirnica na svetu, koja je i više nego pristupačna.


Foto: Pixabay



Sirovi luk je odličan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline.


Pečurke


Iako postoje razne vrste pečuraka, mali broj njih je jestivo.


Foto: Pixabay


Kultivisane pečurke su dostupne tokom cele godine, ali u maju njihova prava sezona tek započinje.


Odličan su izvor riboflavina, niacina, folne kiseline, a nedavno istraživanje je pokazalo da su odličan izvor i vitamina D, koji je neophodan za pravilnu apsorpciju kalcijuma.


Pečurke možete pripremati u obliku sosa, na roštilju ili kao dodatak salatama i raznim jelima.


Rabarbara


Ovo je jako stara biljka koja ima odlična lekovita svojstva.


Foto: Pixabay


Jedino su stabljike rabarbare jestive, dok listovi mogu biti toksični. Lekovita svojstva rabarbare dolaze iz njenog korena.


Spanać


Sezona spanaća počinje u maju, kada je najzdraviji i najukusniji.


Foto: Pixabay


Odličan je izbor vitamina A, C, E, folne kiseline, kalcijuma i gvožđa. Intenzivnog je i neobičnog ukusa, koji ne odgovara svima.


Jagode


Jagode sadrže malo kalorija, a pritom su odličan izvor vitamina C i topivih vlakana.


Foto: Pixabay


Možete ih pripremati na razne načine ili jesti sveže, bez ikakvih dodataka.


Kupine


Ukusne i zdrave kupine pripadaju porodici bobičastog voća.


Foto: Pixabay


U sebi sadrže vitamin A, kalijum i magnezijum, kao i dijetalna vlakna, vitamine C i K i mangan.


Borovnice


Brojna istraživanja su pokazala da borovnice imaju odlična lekovita svojstva.


Foto: Pixabay


Njihovo antioksidativno delovanje će smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina C, K i mangana.


Dinje


Ovo voće neobičnog ukusa je idealno za tople dane.


Foto: Pixabay


Dinje su izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline.


Među najboljim su izvorima vitamina A, C i kalijuma.


Ananas


Iako je dostupan tokom cele godine, u maju počinje prava sezona ananasa.


Foto: Pixabay


Sada je najukusniji i najjeftiniji.


Pored odličnog i osvežavajućeg ukusa, ananas je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, tiamina, a odličan je izvor vitamina C i mangana.

Затворено за коментаре.