Kao što je poznato, sezonske namirnice bogate su nutrijentima koji su nam u to vreme neophodni, a proleće je idealno da se "dopunimo" vitaminima i mineralima u čemu je zima oskudevala.
Foto: Pixabay
Pogledajte koje su najzdravije majske namirnice.
Ovo je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka poznatih čoveku. Bob pripada porodici mahunarki.
Foto: Pixabay
Odličan je izvor proteina i složenih ugljenih hidrata, a sadrži malo masti.
Odličan je jer odgovara svakom režimu ishrane, a naročito je dobar za vegane i vegetarijance.
Takođe je dobar izvor vlakana, vitamina C, folne kiseline, vitamina A i niacina.
Brokoli možete pripremati na razne načine, a može se jesti čak i sirov kao dodatak salatama.
Foto: Pixabay
Odličan je izvor vitamina A i C, folne kiseline i vlakana.
Brokoli ne treba kuvati previše, jer se u tom slučaju smanjuje količina hranljivih supstanci, naročito topivih vlakana, vitamina C i folne kiseline.
Mahunarke su odličan izvor vlakana, vitamina A, C i folne kiseline. Možete ih kuvati, dinstati ili dodavati u salate.
Foto: Pixabay
Mahunarke su zdrave i stručnjaci ističu da su jedan od najboljih izvora proteina.
Luk je jedna od najzdravijih namirnica na svetu, koja je i više nego pristupačna.
Foto: Pixabay
Sirovi luk je odličan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline.
Iako postoje razne vrste pečuraka, mali broj njih je jestivo.
Foto: Pixabay
Kultivisane pečurke su dostupne tokom cele godine, ali u maju njihova prava sezona tek započinje.
Odličan su izvor riboflavina, niacina, folne kiseline, a nedavno istraživanje je pokazalo da su odličan izvor i vitamina D, koji je neophodan za pravilnu apsorpciju kalcijuma.
Pečurke možete pripremati u obliku sosa, na roštilju ili kao dodatak salatama i raznim jelima.
Ovo je jako stara biljka koja ima odlična lekovita svojstva.
Foto: Pixabay
Jedino su stabljike rabarbare jestive, dok listovi mogu biti toksični. Lekovita svojstva rabarbare dolaze iz njenog korena.
Sezona spanaća počinje u maju, kada je najzdraviji i najukusniji.
Foto: Pixabay
Odličan je izbor vitamina A, C, E, folne kiseline, kalcijuma i gvožđa. Intenzivnog je i neobičnog ukusa, koji ne odgovara svima.
Jagode sadrže malo kalorija, a pritom su odličan izvor vitamina C i topivih vlakana.
Foto: Pixabay
Možete ih pripremati na razne načine ili jesti sveže, bez ikakvih dodataka.
Ukusne i zdrave kupine pripadaju porodici bobičastog voća.
Foto: Pixabay
U sebi sadrže vitamin A, kalijum i magnezijum, kao i dijetalna vlakna, vitamine C i K i mangan.
Brojna istraživanja su pokazala da borovnice imaju odlična lekovita svojstva.
Foto: Pixabay
Njihovo antioksidativno delovanje će smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina C, K i mangana.
Ovo voće neobičnog ukusa je idealno za tople dane.
Foto: Pixabay
Dinje su izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline.
Među najboljim su izvorima vitamina A, C i kalijuma.
Iako je dostupan tokom cele godine, u maju počinje prava sezona ananasa.
Foto: Pixabay
Sada je najukusniji i najjeftiniji.
Pored odličnog i osvežavajućeg ukusa, ananas je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, tiamina, a odličan je izvor vitamina C i mangana.