Verovatno niste ni slutili da neke od ovih stvari mogu biti opasne po život.
Instant kafa
Vaša brzo spremljena kafa u sebi sadrži akrilamide, koje sadrži i hrana bogata ugljenim hidratima, kuvana na veoma visokim temperaturama poput čipsa.
Foto: Shutterstock
Kako ovo izbeći?
Koristite tamnu, prženu kafu sa najmanje akrilamida, a što se tiče vaših dragocenih ugljenih hidrata, čips ne pecite u fritezi. A krompir treba potopiti 2 sata pre pečenja u vodu kako bi se izolovali svi loši sastojci.
Riblje ulje
Nedavna istraživanja su pokazala da visoke doze omega 3 masnih kiselina mogu da izazovu rak prostate.
Foto: Shutterstock
Kako ovo izbeći?
Držite se preporučenih doza. Doktor Teodor Braski sugeriše da se treba ograničiti na dva obroka masne ribe nedeljno.
Smeđi pirinač
Aberden Univerzitet pronašao je da smeđi pirinač sadrži više arsena u svom spoljašnjem sloju nego beli pirinač.
Foto: Pixabay
Kako ovo izbeći?
Uvek ga dobro isperite, a zatim kuvajte. Dok kuvate, odnos vode i pirinča trebalo bi da bude 6:1, na primer 300 ml vode i 50 gr pirinča. Preporučuje se da ga ne jedete više od dva puta nedeljno.