Ovo su simptomi visokog krvnog pritiska, prepoznajte ih na vreme

Visok krvni pritisak je bolest savremenog doba koja ne bira godine. Pogađa skoro svaku drugu odraslu osobu, a ono što zabrinjava je porast broja obolelih među mladima.

Foto: Shutterstock

Arterijska hipertenzija naziva se još i "tihi ubica" zato što najčešće nema nikakve simptome, a otkrije se savim slučajno - merenjem pritiska.

Ali neki pacijenti se žale na određene simptome koji mogu da ukazuju na arterijsku hipertenziju.

Foto: Shutterstock

To su najčešće: glavobolja, svetlucanje pred očima, zujanje u ušima, vrtoglavica, nestabilnost pri hodu...

Razlozi za porast broja obolelih među mladima, smatraju stručnjaci, najverovatnije se kriju u nezdravom načinu života - sedenje satima za računarom, nekretanje, loša ishrana, malo spavanja...

Za nekog kažemo da ima povišen krvni pritisak ako su vrednosti pri merenju iznad 140/90 (vrednosti za gornji i donji prtisak).

Te osobe bi trebalo da uzimaju i lekove protiv viskog pritiska, ali isključivo uz konsultaciju i odobrenje lekara.

Foto: Shutterstock

Takođe je važno da se propisana terapija redovno uzima i to u isto vreme u toku dana.

I kada pacijent sam meri pritisak kod kuće, važno je da to čini u isto vreme tokom dana, jer ne mogu da se porede vrednosti merenja pritiska ujutru, popodne ili uveče.

Kada jednom dobijete visok krvni pritisak potrebno je da redovno pratite njegove vrednosti, ali i da vodite zdrav život kako se zdravstveno stanje ne bi dalje komplikovalo. 

Foto: Unsplash

Osim što bi trebalo da redovno merite krvni pritisak, i to uvek u isto doba dana, potebno je da vodite računa o telesnoj težini, i da, ukoliko je potebno držite dijetu koju će vam preporučiti lekar (ne određujte sami dijetu). Fizička aktivnost je poželjna. 

Ne solite hranu pretrano, smanjite unos soli na minimum. Ako ste pušač, obavezno ostavite cigarete.

Foto: Shutterstock

Ako osetite promene ili da vam terapija ne odgovara obavezno potražite savet lekara, ne lečite se sami, jer za tihog ubicu ne postoji univerzalni lek - određuje se za svakog pacijeta posebno.

Pročitaj još