Ovo trebate da znate pre nego što spremite jaja za doručak

Ovo trebate da znate pre nego što spremite jaja za doručak

Jaja su za mnoge neophodna namirnica u svakodnevnoj ishrani, a bogata su vitaminima, mineralima i proteinima.

Foto: Pixabay

Ako redovno jedete jaja, u organizam unosite dozu vitamina A, vitamina B i B-12, vitamin D, joda i folne kiseline. Iako su jaja puna hranljivih materija, ako ih jedete previše može doći i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Jaja sadrže holesterol, a visok holesterol dovodi do zakrčenja arterija i srčanog udara. Međutim, holesterol koji unosimo preko jaja je dobar holesterol i sve dok jedemo jaja u normalnim količinama nema razloga za paniku.

Foto: Pixabay

Stručnjaci ističu da je najbolje jesti kuvana ili poširana jaja bez soli, jer ćete tako smanjiti broj kalorija, a iskoristićete hranljive materije. Dokazano je da ukoliko jedete 1 do maksimalno 3 jajeta dnevno, nema potrebe da brinete.

Količina dozvoljenih jaja zavisi od osobe do osobe, pa oni sa visokim holesterolom, dijabetesom ili bolesnim želucem treba o ishrani da se posavetuju sa doktorom koji će im prepisati detaljan jelovnik.

Zatvoreno za komentare.