Ovo voće bi trebalo da konzumirate ako patite od insulinske rezistencije

Ovo voće bi trebalo da konzumirate ako patite od insulinske rezistencije

Još u drevna vremena ovo voće bilo je poznato kao lekovita biljka. Nar se spominje u Starom zavetu i u brojnim knjigama o lečenju iz srednjeg veka.

Foto: Shutterstock

Konzumiranje nara smanjuje rizik od razvijanja srčanih bolesti, ublažava različite upale, a može vam pomoći i u borbi protiv viška kilograma. Ujedno je bogato antioksidantima i omega-3 masnim kiselinama.

Istraživanje na holandskom Univerzitetu Liden pokazalo je da nar može da pomogne u smanjenju masnoće u organizmu i poboljšanju insulinske reziztencije.

Tokom 12-nedeljnog eksperimenta, miševi su dobijali ulje napravljeno od semena nara i utvrđeno je da je procenat telesne masti u eksperimentalnim primercima znatno opao. Eksperiment na miševima takođe pokazuje da konzumiranje nara može smanjiti i veličinu masnog tkiva.

Šta je insulinska rezistencija i kako nar može da pomogne?

Insulinska rezistencija predstavlja stanje organizma u kome vaše ćelije i tkiva ne reaguju na insulin pri unosu hrane.

Foto: Shutterstock

Kao posledica toga i šećer bude visok, jer ga insulin nije razgradio, a pankreas kao odgovor na to luči još više insulina, pa onda pored visokog šećera, imate i visok insulin.

Nar se na Bliskom istoku i u Indiji tradicionalno koristi za sprečavanje i ublažavanje dijabetesa. Iako se još uvek tačno ne zna način na koji način nar deluje protiv dijabetesa veruje se da on smanjuje insulinsku rezistenciju i snižava nivo šećera u krvi.

Drugi eksperiment, sproveden je na univerzitetu Cingua u Kini, u kojem su gojazni miševi pet nedelja tretirani ekstraktom nara i otkriveno je da je količina masti u krvi značajno smanjena.

To je, između ostalog, i zbog toga što je nar bogat izvor antocijana, za koji je dokazano da smanjuje rizik od razvoja rezistencije na insulin.

Voće takođe pomaže u razgradnji holesterola, čime direktno podržava gubitak težine.