Ovu vežbu nikada ne bi trebalo da radite!

Ovu vežbu nikada ne bi trebalo da radite!

Po mišljenju jednog fitnes stručnjaka, ovu vežbu nikada ne bi trebalo da radite – ali nisu svi saglasni sa njim. Fitnes trener Patrik Marfi, koji je glumcu Zaku Efronu pomogao da "iskleše" onakve mišiće, kaže da ovu vežbu koju gotovo svi rade u teretani, zapravo ne bi trebalo da radite.

Reč je o "burpi" vežbi snage koja podrazumeva da iz položaja u kojem inače radite čučanj ili iz stojećeg položaja, pređete u položaj za sklekove, tako da se dlanovima oslonite o pod, a zatim skočite i vratite se u stojeći položaj.

Ova vežba uključuje skakanje, zatezanje mišića, brzinu, sagorevanje masti i obično se o njoj govori kao o vežbi koja angažuje sve mišiće i može da je radi bilo ko.

Međutim, Marfi kaže da više ima smisla da je rade vojnici - "burpi" inače i potiče iz vojske, ali da inače nije dobra za vas.

"Ova vežba nije dobra za ljudsko telo. Znate za šta je dobra? Za izbegavanje metaka u vojsci", tvrdi fitnes trener.

Iako "burpi" pomaže sagorevanje masti, Marfi baš i nije fan - naglašava da posebno nije dobra za one koji dane provode u kancelarijama.

"Zamislite da radite burpi, a onda presedite ceo dan u kancelariji. To nije dobro za zglobove, a ni kičma nije u pravilnom položaju", tvrdi on.

Međutim, personalni trener Džared nije saglasan sa ovim, već smatra da je "burpi" odlična vežba koja utiče na celo telo.

Iako je ne preporučuje starijima ili onima koji imaju neku povredu, kaže da je "burpi" super čak i za početnike koji mogu da urade tek nekoliko ponavljanja, jer aktivira gotovo svaki mišić.

Izvor: Mondo