Obožavate palačinke? Probajte ove ukusne, ali i zdravije verzije

Obožavate palačinke? Probajte ove ukusne, ali i zdravije verzije

U klasičnoj verziji palačinke s puno preliva mogu imati previše kalorija, ali postoje i jednako ukusne, ali zdravije verzije ovog popularnog deserta.

Foto: Shutterstock

Palačinke možete jesti sa zdravim dodacima kao što je domaća čokoladni namaz, med, javorov sirup ili sveže voće. Možete pržiti na kokosovom ulju ili maslacu, a možete koristiti i nelepljivi tiganj ili ulje u spreju za minimalnu količinu masnoće za njihove zdravije verzije i uživati u ukusu bez suvišnih kalorija, prenosi Everyday Health.

Palačinke od batata

Sastojci:

- 1 šoljica pirea od batata

- pola šoljice niskomasnog kisele pavlake

- 1 šoljica mleka 

- 1 jaje 

- 4 kašike kokosovog maslaca 

- 1 šoljica brašna 

- 1 kašičica praška za pecivo 

- 1 kašika meda

- 1/2 čajne kašike cimeta i soli

Priprema:

Pomešajte pire od batata, kiselu pavlaku, mleko, jaje i med. Otopite dve kašike maslaca u mikrotalasnoj pa dodajte smesi. Na kraju promešajte brašno, prašak za pecivo, cimet i so. Na tiganju otopite maslac i pecite manje i deblje palačinke oko dve minute sa svake strane. Poslužite preliveno medom.

Palačinke bez brašna

Za njih su vam potrebna samo dva sastojka, a ne sadrže gluten i pogodne su za sve koji se pridržavaju Paleo dijete. Ne sadrže brašno ni slične namirnice koje bi spojile smesu za palačinke pa s ovom smesom napravite male palačinke (oko 2 supene kašike smese po palačinki) kako se ne bi raspale. 

Sastojci:

- 2 srednje velike zrele banane

- 2 srednje velika jaja

Priprema:

Ogulite banane i viljuškom ih lagano zgnječite u činiju. Bananama dodajte jaja i sve dobro promešajte dok ne dobijete smesu. Smesa bi trebala da bude vodenasta, ali s pokojom grudvicom banane.

Zagrejte malo maslaca na tiganju i ispecite palačinke (2 supene kašike po palačinki). Pecite svaku stranu palačinke oko 1 minut. Servirajte s omiljenim prelivom i jedite dok su tople.

Foto: Shutterstock

Palačinke iz blendera

Ove mekane i zdrave palačinke ne sadrže brašno niti mlečne proizvode, a imaju malo više proteina od drugih palačinki. 

Sastojci:

- 60 g grčkog jogurta

- pola srednje velike zrele banane

- 40 g zobenog brašna (brašno možete napraviti na način da izblendirate zobene pahuljice)

- 1 veliko jaje

- 1 – 2 supene kašike bademovog mleka

- pola čajne kašike praška za pecivo

- pola čajne kašike ekstrakta vanilije

- 35 g svežih ili zamrznutih borovnica

Priprema:

Sve sastojke osim borovnica stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete glatku smesu (oko 1 minut). Pomešajte borovnice u smesu i pustite je par minuta kako bi se zgusnula. Ispecite palačinke u tiganj i servirajte. Možete dodati kriške banane i sveže borovnice na vrh.

Proteinske palačinke

Sastojci:

- 3/4 merice whey proteina, ukus jagoda

- 60 g borovnica

- 80 g zobenih pahuljica

- 1 kašika bademovog mleka

- 4 belanca

Priprema:

Sve sastojke pomešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Pecite kao klasične palačinke.

Foto: Shutterstock

Od zobenih pahuljica

Sastojci:

- 120 ml bademovog mleka (nezaslađenog),

- 2 jaja,

- 1 belance,

- 1 banana,

- 2 supene kašike javorovog sirupa,

- 130 g zobenih pahuljica,

- 2 čajne kašike praška za pecivo

- prstohvat soli

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete glatku smesu. Pecite dok ne postanu zlatne boje s obe strane pa servirajte.

Palačinke od banana i čia semenki

- 3 srednje banane 

- 2 jaja

- 1  supena kašika čia semenki 

- 1 supena kašika zobenih mekinja 

- 1 supena kašika bademovog ili brašna od lešnika 

- pola kašičice cimeta

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i na najnižoj brzini blendirajte oko 15 sekundi, dok se smesa lepo ne poveže. Prebacite smesu u manju posudu i pustite da odstoji 10 minuta da se malo stisne. Na zagrejani tiganj stavi malo kokosovog ulja i stavljajte po 2-3 supene kašike smese.

Palačinke bi trebale da biti maks. 7 - 8 cm u rasponu. Smanjite temperaturu ploče da vam palačinke ne izgore, pecite ih 45 - 60 sekundi sa svake strane. 

Zatvoreno za komentare.