U klasičnoj verziji palačinke s puno preliva mogu imati previše kalorija, ali postoje i jednako ukusne, ali zdravije verzije ovog popularnog deserta.
Foto: Shutterstock
Palačinke možete jesti sa zdravim dodacima kao što je domaća čokoladni namaz, med, javorov sirup ili sveže voće. Možete pržiti na kokosovom ulju ili maslacu, a možete koristiti i nelepljivi tiganj ili ulje u spreju za minimalnu količinu masnoće za njihove zdravije verzije i uživati u ukusu bez suvišnih kalorija, prenosi Everyday Health.
Sastojci:
- 1 šoljica pirea od batata
- pola šoljice niskomasnog kisele pavlake
- 1 šoljica mleka
- 1 jaje
- 4 kašike kokosovog maslaca
- 1 šoljica brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika meda
- 1/2 čajne kašike cimeta i soli
Priprema:
Pomešajte pire od batata, kiselu pavlaku, mleko, jaje i med. Otopite dve kašike maslaca u mikrotalasnoj pa dodajte smesi. Na kraju promešajte brašno, prašak za pecivo, cimet i so. Na tiganju otopite maslac i pecite manje i deblje palačinke oko dve minute sa svake strane. Poslužite preliveno medom.
Za njih su vam potrebna samo dva sastojka, a ne sadrže gluten i pogodne su za sve koji se pridržavaju Paleo dijete. Ne sadrže brašno ni slične namirnice koje bi spojile smesu za palačinke pa s ovom smesom napravite male palačinke (oko 2 supene kašike smese po palačinki) kako se ne bi raspale.
Sastojci:
- 2 srednje velike zrele banane
- 2 srednje velika jaja
Priprema:
Ogulite banane i viljuškom ih lagano zgnječite u činiju. Bananama dodajte jaja i sve dobro promešajte dok ne dobijete smesu. Smesa bi trebala da bude vodenasta, ali s pokojom grudvicom banane.
Zagrejte malo maslaca na tiganju i ispecite palačinke (2 supene kašike po palačinki). Pecite svaku stranu palačinke oko 1 minut. Servirajte s omiljenim prelivom i jedite dok su tople.
Foto: Shutterstock
Ove mekane i zdrave palačinke ne sadrže brašno niti mlečne proizvode, a imaju malo više proteina od drugih palačinki.
Sastojci:
- 60 g grčkog jogurta
- pola srednje velike zrele banane
- 40 g zobenog brašna (brašno možete napraviti na način da izblendirate zobene pahuljice)
- 1 veliko jaje
- 1 – 2 supene kašike bademovog mleka
- pola čajne kašike praška za pecivo
- pola čajne kašike ekstrakta vanilije
- 35 g svežih ili zamrznutih borovnica
Priprema:
Sve sastojke osim borovnica stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete glatku smesu (oko 1 minut). Pomešajte borovnice u smesu i pustite je par minuta kako bi se zgusnula. Ispecite palačinke u tiganj i servirajte. Možete dodati kriške banane i sveže borovnice na vrh.
Sastojci:
- 3/4 merice whey proteina, ukus jagoda
- 60 g borovnica
- 80 g zobenih pahuljica
- 1 kašika bademovog mleka
- 4 belanca
Priprema:
Sve sastojke pomešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Pecite kao klasične palačinke.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 120 ml bademovog mleka (nezaslađenog),
- 2 jaja,
- 1 belance,
- 1 banana,
- 2 supene kašike javorovog sirupa,
- 130 g zobenih pahuljica,
- 2 čajne kašike praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete glatku smesu. Pecite dok ne postanu zlatne boje s obe strane pa servirajte.
- 3 srednje banane
- 2 jaja
- 1 supena kašika čia semenki
- 1 supena kašika zobenih mekinja
- 1 supena kašika bademovog ili brašna od lešnika
- pola kašičice cimeta
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i na najnižoj brzini blendirajte oko 15 sekundi, dok se smesa lepo ne poveže. Prebacite smesu u manju posudu i pustite da odstoji 10 minuta da se malo stisne. Na zagrejani tiganj stavi malo kokosovog ulja i stavljajte po 2-3 supene kašike smese.
Palačinke bi trebale da biti maks. 7 - 8 cm u rasponu. Smanjite temperaturu ploče da vam palačinke ne izgore, pecite ih 45 - 60 sekundi sa svake strane.