Pandemija koronavirusa donela novu vrstu fobije

Pandemija koronavirusa donela novu vrstu fobije

Istraživači su identifikovali novu vrstu fobije povezanu sa koronavirusom. Ova vrsta straha ima tri izražene komponente: neprestanu brigu, zaokupljenost brigama i strahovima i izbegavanje drugih osoba.

Foto: Shutterstock

Pojam koronafobija koristi se za opisivanje straha od kovida-19 koji ometa svakodnevni život. Iako se još ne radi o službenoj dijagnozi, definitivno se radi o stanju koje ljudi doživljavaju, piše Metro.

Smatra se da je naziv poremećaja potekao iz studije objavljene u Asian Journal of Psychiatry u decembru 2020.

Istraživači su identifikovali tri komponente ove specifične vrste anksioznosti: stalna briga, koja prouzrokuje simptome poput lupanja srca, promene apetita i vrtoglavice, zaokupljenost brigama i strahovima kao i izbegavanje drugih osoba, a sve je to direktno povezano sa dobijanjem ili širenjem koronavirusa.

Osobe sa koronafobijom mogu da izbegavaju odlazak na javna mesta, dodirivanje površina ili ulazak u zatvorene prostore sa drugim ljudima, čak i ako se smatra da je rizik mali.

Takođe će verovatno pokazati preterano ponavljanje ponašanja poput pranja ruku ili čišćenja, gde se to radi opsesivno, prenosi N1.

Istraživači objašnjavaju da koronafobija “može da narušiti ukupan kvalitet svakodnevnog funkcionisanja pojedinca”. Drugim rečima, može preuzeti čovekov svakodnevni život.

Prema istraživanju iz februara 2021, jedna osoba sa koronafobijom tri puta dnevno je čistila masku za lice metanolom – zbog čega je teško obolela od udisanja opasnih isparenja.

Dobra vest je da se, poput ostalih anksioznih poremećaja, i koronafobija može lečiti. To se može postići putem kognitivno bihevioralne terapije (KBT), a tako se rešavaju slične fobije povezane sa čistoćom i bakterijama.