Pazite šta kupujete: 7 sastojaka koje bi trebalo da izbegavate u hrani

Pazite šta kupujete: 7 sastojaka koje bi trebalo da izbegavate u hrani

Ako primetite neki od ovih sastojaka na deklaraciji, držite se podalje od proizvoda koji ih sadrži...

Photo: Pixabay

Veštački zaslađivači

Photo: Unspalsh

Tačno je da ova vrsta zaslađivača ne sadrži nikakve kalorije, ali njihovo negativno dejstvo znatno prevazilazi njihovu korisnost u dijeti. Povezuju se sa dijabetesom tipa 2 i povećanim unosom kalorija – veštački zaslađivači oko 700 puta jači su od prirodnih šećera, pa izaizvaju veću potrebu za slatkim.

Šećer

Photo: Pixabay

Ako se u bilo kakvom obliku javlja kao jedan od prva tri sastojka proizvoda, taj proizvod treba izbegavati u potpunosti.

Karamel boja

Photo: Pixabay

Iako su istraživanja koja su uputila na kancerogeno dejstvo karamel boje sprovođena na životinjama, najbolje je izbegavati proizvode koji sadrže ovaj sastojak.

Karaginan

Photo: Pixabay

U pitanju je supstanca za zgušnjavanje koji se može naći u mleku i mlečnim proizvodima i još nije u potpunosti dokazano da li je bezbedna za upotrebu ili ne. Zato je najbolje izbegavati je.

Trans masti

Photo: Pixabay

Veštačke nezasićene masti obično se dodaju prehrambenim proizvodima kako bi im se produžio rok upotrebe. Nažalost, u isto vreme povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Mononatrijum glutaminat

Photo: Pixabay

Ova namirnica najzastupljeniji je pojačivač ukusa, ali izaziva zavisnost od hrane i gojaznost.

Fruktozni sirup

Photo: Pixabay

Fruktozni sirup obično ukazuje na to da je hrana prerađena i da obiluje veštačkim zaslađivačima. Hleb, kolači, kečap i dresing za salatu najčešće sadrže ovaj sastojak.

Zatvoreno za komentare.