5 "loših" namirnica koje treba češće konzumirati

5 „loših“ namirnica koje treba češće konzumirati

Iz godine u godinu lista zdravih namirnica se menja, a neke od njih su na istoj dežurne, pa smo naučeni da škode našem organizmu. Čini se da smo ipak bili u zabludi...

Foto: Pixabay

Naime, ispostavilo se da su pojedine sasvim pogrešno okarakterisane kao nezdrave, te da u stvari češće treba da se nađu na našoj trpezi.

Maslac

Do druge polovine prošlog veka maslac je u ishrani zauzimao važno mesto, nakon čega su započele priče o njegovom štetnom delovanju na zdravlje. Na scenu je tada stupio margarin čiji su sastojak - trans masne kiseline, lekari veličali kao spasonosne u borbi protiv holesterola.

Foto: Shutterstock

Danas kada je svest o industrijski prerađenim proizvodima porasla kao i saznanja o njihovoj štetnosti, margarin je postao stvar prošlosti. Naime zasićene masnoće iz maslaca podižu nivo dobrog holesterola i snižavaju nivo triglicerida, masnih naslaga u krvi. 

Pivo

Pivo je u potpunosti prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra tekućom hranom. Energetska vrednost jednog litra piva odgovara energetskoj vrednosti jednog litra punomasnog mleka.

Foto: Pixabay

Glavni sastojak piva, hmelj, obiluje antioksidansima koji su odgovorni, kako su pokazala brojna istraživanja, za održavanje mišićne mase i ubrzavanje metabolizma. Ali pravilo u konzumiranju piva kao i kod drugih alkoholnih pića jeste da ne preterujete!

Krompir

Najskromnije povrće svoju slavu za stolom izgubilo je onog trenutka kada je obeležen kao jedna od namirnica koja najviše goji. U stvari, način njegove pripreme jedini je krivac za kilograme u plusu.

Foto: Pixabay

Sve dok ga ne mešamo s uljem, margarinom ili pavlakom, krompir je veoma zdrav, što potvrđuje i sastav minerala i vitamina kojima obiluje. Sve dok ga pripremate kuvanog, on treba da nađe mesto u vašoj ishrani, jer vlakna održavaju osećaj sitosti i garantuju dobru probavu.

Jaja

Dugo su jaja bila omražena jer se verovalo da podižu nivo holesterola i ugrožavaju srce, ali poslednjih godina istraživanja su jaja vratila na pijedestal kao veoma zdravu namirnicu.

Foto: Pixabay

Naime, jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenata - kolina, sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin, sadrže ugljene hidrate koji produžuju osećaj sitosti i sadrže aminokiseline zbog kojih telo lakše asporbuje proteine. Zato, uvek se setite one stare: Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje!

Svinjska mast

Svinjska mast nepravedno je bila zanemarena godinama, reputaciju su joj umanjile tvrdnje kako njen sastav uništava ljudsko zdravlje. Ali, najnovija istraživanja dobra su po mast i smatraju je u nekim segmentima zdravom za organizam.

Foto: Shutterstock

Svinjska mast je po svom sastavu 40 odsto zasićena masnoća, a većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina koja pomaže u radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola.

Zatvoreno za komentare.