Većina nas praktikuje da tokom obroka pije vodu. Međutim, ova navika, kažu lekari, nikako nije dobra, jer se tako podiže nivo šećera u krvi, više nego što se smatra zdravim i dozvoljenim. To je dokazalo i najnovije istraživanje rađeno u Južnoj Americi.
Photo: shutterstock
Istraživači su analizira nivo šećera u krvi kod ljudi koji su jeli krofne sa prelivom, pri čemu je polovina njih uz to pila vodu, a druga polovina nije. Otkrili su da su oni koji su uz krofne pili vodu, imali veći nivo šećera u krvi. Štaviše, nivo šećera u krvi, je kod njih bio veći nego kod onih koji su jednu za drugom pojeli dve krofne, ali nisu pili vodu.
Photo: shutterstock
Normalno je da se nivo šećera u krvi podigne nakon jela, ali ako se podigne previše, to može da dovede do gojaznosti ili dijabetesa tipa 2. Eksperti kažu da voda pomaže telu da upija glukozu i predlažu da se umesto tokom jela, voda pije pre ili posle jela, kako bi se umanjio štetni efekat šećera.
Photo: pexels
Iako je ova studija Univerzieta Anton de Kom rađena samo na volonterima koji su jeli krofne, smatra se da su rezultati isti i kada je reč o drugim namirnicama. Visok nivo šećera u krvi može da predstavlja problem jer telo vremenom postaje intolerantno i gubi sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi, što vodi do dijabetesa.
Photo: pexels
Previše glukoze može da dovede i do toga da organizam proizvodi više insulina, što telu poručuje da skladišti šećer kao masti. Zbog svega toga se preporučuje da vodu ne pijete uz obrok, već pola sata pre obroka - tako se nivo šećer najmanje povećava. Takođe, ne preporučuje se ni da se voda pije odmah nakon jela, već bi trebalo sačekati barem pola sata.