Evo šta će vam se desiti ako svakog dana jedete pistaće

Evo šta će vam se desiti ako svakog dana jedete pistaće

Pistaći su jedan od omiljenih grickalica kod mnogih ljudi, a njihove zdravstvene blagodati su mnogostruke. Zbog ovih zdravstvenih prednosti, sigurno ćete ih uvrstiti u svoj jelovnik, ako već niste.

Foto: Pixabay

Puni su vitamina A, B6, C i E koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, štite od štetnih zračenja, odlični su za prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema. Bogati su magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, fosforom, cinkom, manganom, kalijumom i bakrom.

Pored toga, sadrže i vlakna koja su potrebna za zdravlje probavnog trakta.

Zato se preporučuju ljudima koji muku muče sa anemijom jer oni podižu gvožđe. Pored toga, ako imate grčeve u stomaku, pistaći će vam pomoći da olakšate tegobe.

Pistaći ubrzavaju metabolizam i regulišu kilažu, a zahvaljujući vlaknima, belančevinama i mastima brzo stvaraju osećaj sitosti.

Iako pistaći imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, ne preterujte sa konzumiranjem.

Najbolje je da kupite neoljuštene pistaće. S obzirom na to da će vam biti potrebno više vremena da ih očistite od ljuski, veća je verovatnoća da nećete preterati s njihovom količinom.

Lekovita svojstva pistaća

Spadaju među najstarije orašaste plodove. Stari rimski vladari su ih smatrali pravom poslasticom. I dan danas se preporučuju za grickanje ne samo zbog dobrog ukusa, već i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.

Odlični su u borbi sa anemijom, regulišu telesnu težinu, snižavaju loš holesterol, smanjuju rizik od bolesti srca i čuvaju vid.