Da li je bolje koristiti plastičnu ili drvenu dasku za sečenje

Da li je bolje koristiti plastičnu ili drvenu dasku za sečenje

Verovatno bi 99 posto ljudi odlučno reklo da je plastična daska za sečenje čišća od drvene što je zabluda. Drvena daščica ne sme da se pere u mašini, ali bakterije na njoj ipak ne prežive. 

Foto: Shutterstock

Dasku za sečenje u kuhinji koristimo svakodnevno, na njoj sečemo hleb, seckamo povrće, tranžiramo meso, na tanko sečemo sir i kobasice, na kockice voće za voćnu salatu, seckamo crni i beli luk za ručak...

Verovatno nema dana da je ne upotrebimo, a opet je u našoj glavi tako "nevažan" predmet - kupimo onu koja nam dođe pod ruku i ne razmišljamo više previše o njoj. Što je pogrešno. Vrlo je važan deo kuhinjske opreme, a još je važnije koristimo li je na ispravan ili pogrešan način.

Gde se kriju bakterije?

Loše korišćena daska za sečenje rasadnik je bakterija opasnih po zdravlje, a jednako tako i loše odabrana. A pritom najčešće podležemo zabludi o tome koja je daska "zdravija", drvena ili plastična?

Prvi je argument što se plastična može strpati u mašinu i pošteno oprati na visokoj temperaturi, a drugi što ne upija tečnost kao drvena. Koja se natopi sokovima iz povrća, krvlju iz mesa... Sve skupa - bljak!

Foto: Shutterstock

Zašto je drvena daska čišća

Suprotno tom verovanju plastična daska za sečenje nije sigurnija od drvene. Dugoročno su drvene daske sanitarno prihvatljivije od plastičnih i sadrže manje bakterija salmonele od plastičnih - dokazala je to studija dr.sc Dina O. Klajvera s Kalifornijskog Univerziteta.

Da, plastične daske su isprva čišće jer nisu porozne, ali to vredi samo dok na njima ne nastanu sekotine od noža. U njima se zadržavaju bakterije i gotovo ih je nemoguće uništiti, bez obzira peremo li dasku ručno ili u mašini za pranje posuđa. S druge strane, drvena daska "upije" bakterije u područje ispod površine gde se one ne mogu razmnožavati pa umiru.

3 važna pravila

Opšta uputstva kako vaša daska za sečenje bi bila opasna po zdravlje, bez obzira koristite li plastičnu ili drvenu su sledeća:

1. Dasku pomno i redovno perite, a često je treba i menjati. Kad vidite da se daska istrošila, puna je ogrebotina od noža, mrlja koje se ne mogu više oprati itd. bacite je i kupite novu.

2. Nije dobro istu dasku koristiti za sve namirnice. Jednu koristite za sečenje svežeg mesa, a drugu za seckanje povrća i voća.

3. Posebno je važno da namirnice koje nećete termički obrađivati već odmah jesti poput hleba, nikad ne secite na dasci koja može biti kontaminirana, na primer salmonelom iz mesa.

Foto: Shutterstock

Nož neće postati tup

Dakle, obe se pod tim uslovima mogu koristiti, pa na kraju sve zavisi o ličnim preferencama. Ali, ako se odlučite za drvenu dasku za sečenje, evo još nekoliko saveta: najbolje su daske napravljene od tvrdog drveta poput javora ili breze jer će ih nož teško urezati i nećete trebati često da ih menjate.

Pazite da je uvek dobro operete i osušite. Možete je i s vremena na vreme premazati mineralnim uljem, bakterije će teže ulaziti.

Još jedna prednost: na drvenim daskama će vam se nož puno sporije zatupiti nego na plastičnim.

Ostavi komentar