Počela je sezona grožđa, a ono je ukusno i zdravije nego što smo mislili!

Grožđe je poznato po svojoj višestrukoj primeni. Većinom se širom sveta koristi za pravljenje vina, a na drugom mestu je suvo grožđe koje se konzumira samo ili u poslasticama. Osim toga što je slatko pa nam prija, ovo voće sadrži brojne esencijalne sastojke koji su bitni za zdravlje našeg organizma.

 Foto: Shutterstock

Stručnjaci ističu da je na prvom mestu to što je grožđe bogato antioksidansima, odnosno sadrži različite fitonutrijente od karotenoida do polifenola koji sprečavaju nastanak raka i održavaju naše srce zdravim. Takođe, smanjuju pritisak kod osoba koje imaju problem i omogućavaju normalan protok krvi kroz krvne sudove.

Grožđe blagotvorno utiče i na kožu. Prema podacima istraživača sa Univerziteta Kalifornijaa, miks grožđa i benzoil peroksida uništava bakterije koje stvaraju akne.

 Foto: Shutterstock

Grožđe u sebi sadrži visok nivo kalijuma pa tako u 100 grama ima 191 mg kalijuma koji pomaže našem organizmu da se lakše izbori sa raznim zdravstvenim neprijatnostima i tegobama. Upravo kalijum pomaže osobama koje imaju problem s visokim krvnim pritiskom, holesterolom i sa srcem.

Od malih nogu nam govore kako treba da jedemo šargarepu jer je dobra za vid, ali malo ko zna da je i grožđe i te kako dobro za naše oči. Ovo je zato što ono smanjuje upale i povećava količinu zaštitnih proteina u retini, delu oka koji sadrži ćelije za odgovor na svetlo. 

 Foto: Shutterstock

Grožđe poboljšava i rad mozga povećavanjem protoka krvi do mozga i ubrzava njegov rad. Osim mozga, grožđe štiti i naša kolena. Naučne studije rađene u Sjedinjenim Američkim Državama su pokazale da dnevni unos grožđa smanjuje bol u kolenima, pogotovo kod osoba koje pate od osteoartritisa.

Grožđe sadrži enzime koji deluju protivupalno. Olakšava rad arterija, poboljšava zdravlje srca i pomaže u oporavljanju drugih funkcija u ljudskom telu.

Pročitaj još