Šta se dešava vašem telu kada na prazan želudac popijete kafu

Šta se dešava vašem telu kada na prazan želudac popijete kafu

Kafa sadrži razne antioksidanse, ali ako se pije na prazan želudac, može da napravi više štete nego koristi.

Naučnici su proučavali šta se dešava u telu nakon što na prazan želudac popijemo jedan od najomiljenijih napitaka u svetu, bez obzira na to je li je reč o turskoj kafi, instant varijantama ili onoj s mlekom. 

Došli su do sledećih zaključaka: 

1. Povećava se nivo želudačne kiseline 

Kafa u praznom želucu povećava proizvodnju hlorovodonične kiseline, što je loše za ljude koji boluju od gastritisa i imaju povećan nivo želudačne kiseline. Zato raste rizik od nastanka čireva, a pojačava se hronični gastritis, sindrom iritabilnog creva i želudačnog refluksa. 

2. Postajemo anksiozni i podložniji stresu 

Kafa utiče na povećanje novoa hormona stresa kortizola, naročito ako se pije na prazan želudac. Hrana deluje umirujuće na organizam i ublažava negativno dejstvo kafe, pod uslovom da je reč o zdravim namirnicama. 

3. Smanjuje se nivo hormona sreće 

Kofein ometa proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj zadovoljstva i sreće. Njegov nedostatak je glavni uzrok depresije i mentalnih bolesti. 

Iako ćete nakon ispijanja omiljenog napitka na prazan želudac najpre osetiti naglo podizanje raspoloženja, za sat-dva ono će pasti. 

Ako kafu pijete nekoliko puta dnevno, lučenje serotonina počeće da zavisi od spoljašnjih činilaca, a ne od rada organizma.