Pogledom na dlan možete otkriti da li bolujete od nečega

Pogledom na dlan možete otkriti da li bolujete od nečega

Naše telo nam, kad god nije u zdravom stanju, šalje signale, a na nama je samo da ih osluškujemo i ne ignorišemo. Vrlo je važno da poznajete svoje telo i znate šta vam ono poručuje, jer ćete tako doprineti sprečavanju bolesti.

 Foto: Pexels

Ajurvedska medicina od pamtiveka je negovala celovit pristup zdravlju i organizmu.  

Prema njoj, naše telo predstavlja celovit sistem koji ima različite metode da nas upozori da nešto nije u redu. Do bolesti, a posebno do teških bolesti, dolazi onda kada smo zanemarili sva prethodna upozorenja.

Svako od nas ima prirodnu sposobnost da osluškuje svoje telo i sam dođe do nekih zaključaka, npr. po mirisu znoja, urina, izmeta i gasova koje ispuštamo, možemo zaključiti da nam je organizam preopterećen toksinima, to svako prirodno zna i oseti.

Postoje alternativne metode dijagnostike i lečenja koje ne zahtevaju mnogo znanja da bismo mogli da počnemo sa primenom. Takva je npr. Su Jok (Su Đok – korejski: šaka, stopalo) akopresura. Slično kineskoj tradicionalnoj akupunkturi ili ajurvedskoj medicini, ova metoda se bazira na učenju o meridijanima energije koji su povezani s našim organima.

Kako funkcioniše

Ovom metodom, pomoću obične hemijske olovke ili nekog sličnog predmeta, možete otkriti s kojim organom imate problem pre nego što dođe do oboljenja. Sve što treba da uradite jeste da izvršite pritisak na određene tačke na šaci ili stopalu. Prvo pokušajte da nađete problematičnu zonu, tako što ćete masiranjem utvrditi koji delovi šake ili stopala su bolniji od drugih. Zatim špicastim, ali ne oštrim, predmetom precizno pronađite bolne tačke.

Su Jok terapija je kompleksna nauka, ali na početnom nivou svako se može baviti njome uz minimalno znanje. Bolne tačke se mogu masirati ili tretirati semenkama (uglavnom heljdinim, koje možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane), tako što ćete semenku flaster trakom zalepiti na bolnu tačku. Ako vas ta vrsta terapije ne interesuje, svakako vam može ukazati na problem koji se može rešavati na drugi način.

Ova metoda je naročito efikasna kod glavobolja, bolova u leđima i vratu, i u većini slučajeva (ako problem nije hroničan i u odmakloj fazi) deluje gotovo trenutno.