Postoji granica - evo koliko kafe naše telo može podneti u jednom danu

Postoji granica – evo koliko kafe naše telo može podneti u jednom danu

Da li su kafoljupci spremni da saznaju koliko puta dnevno mogu da uživaju u svom omiljenom napitku? Evo koliko kafe naše telo može podneti u jednom danu!

Foto: Shutterstock

Znamo da je u većini domova prva jutarnja scena stavljanje džezve na šporet i uključivanje aparata za kafu. Mnogi se kunu u to da bez kafe ne mogu da otvore oči, niti da pričaju, a da li znaju šta kofein radi njihovom organizmu i koja je gornja granica.

Koliko kafe naše telo može da podnese tokom jednog dana?

Za početak, treba da znate da je kofein stimulans središnjeg nervnog sistema i smatra se psihoaktivnom supstancom, te s obzirom na to da njegova prevelika konzumacija može negativno uticati na vaše zdravlje.

Dakle, koliko je kafa dnevno dozvoljeno da ne remeti naš organizam?

Prema američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA), zdrava odrasla osoba može konzumirati do 400 miligrama kofeina dnevno. Preciznije, to odgovara količini od četiri šoljice kafe. Pritom, pod šoljicom mislimo na tipičnu porciju od osam unci, što je oko 230 mililitara.

Takođe, važno je biti oprezan s nuspojavama koje previše kofeina može imati na naše telo. Kofein je diuretik, što znači da uzrokuje pojačano mokrenje.

Kofein, takođe, može povećati vaš krvni pritisak, a istraživanja pokazuju da može povećati otpuštanje kiseline u želucu, piše 24sedam.

Zatvoreno za komentare.