Postoji mnogo lekovitih svojstava - evo kako morska so utiče na naš organizam

Postoji mnogo lekovitih svojstava – evo kako morska so utiče na naš organizam

Morska so u vazduhu i vodi sadrži čak 32 hemijska jedinjenja koja su veoma važna za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.

Foto: Shutterstock

Postoji mnogo lekovitih svojstva morske soli, a za nas su najvažniji sledećih pet.

1. Prečišćava krv i povećava nivo hemoglobina

Joni soli u moru prodiru kroz našu kožu i ulaze u krv, što podstiče proizvodnju krvnih zrnaca i povećava nivo hemoglobina, metalproteina odgovornog za prenos kiseonika u ćelije organizma.

2. Uravnotežuje funkcionisanje endokrinih žlezda

Morska so sadrži mnoge lekovite makro i mikro elemente (jod, kalcijum, kalijum, magnezijum, sumpor), minerale i katalizatore koji ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju funkcionisanje endokrinog sistema.

Osim toga, morska so sadrži i mnoge biološke stimulatore koji aktiviraju funkcionisanje žlezda kroz unutrašnju sekreciju i stimulativno deluju na celi organizam.

3. Jača nervni sistem

Morska so sadrži male količine broma koji umiruje i magnezijuma koji podstiče eliminaciju viška vode. Dejstvo ova dva elementa smanjuje rizik dobijanja glavobolje. Ona pozitivno utiče i na receptore u koži i ona ostaje u sloju epidermisa tri do četiri nedelje nakon ulaska u more, prenosi tuzlanski.ba.

4. Promoviše razvoj mentalnih sposobnosti

Morska voda sadrži jod koji je važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde i za sintezu hormona koji podstiče intelektualni razvoj i jača mentalne sposobnosti. Deca koja nemaju dovoljno ovog važnog hormona u organizmu mogu da zaostaju u psihofizičkom razvoju.

5. Štiti od prehlade i bronhijalne astme

Jedan mililitar morske vode sadrži hiljadu čestica morske soli. Tokom jednog dana provedenog na moru, dete udahne oko 10 milijardi ovih čestica, koje imaju lekovito dejstvo na disajne puteve, bronhije i pluća. Morska so snabdeva telo selenom, hemijskim elementom ključnim za funkcionisanje štitne žlezde i održavanje imuniteta.

Zatvoreno za komentare.