Povrće baš i nije poznato kao odličan izvor proteina, ali neke vrste ipak sadrže značajan procenat ovog važnog nutritijenta.
Foto: Shutterstock
Međutim, važno je imati na umu da proteini iz biljaka nisu “kompletni”, što znači da ne sadrže sve važne amino kiseline. Zato je važno da uz povrće konzumirate i žitarice od celog zrna.
Grašak – šolja graška sadrži oko sedam grama proteina.
Spanać – u šolji spanaća se nalazi oko šest grama proteina.
Foto: Shutterstock
Krompir – jedan krompir srednje veličine sadrži tri grama proteina.
Brokoli – ovo zdravo povrće nije samo bogato vlaknima. Naime, u šolji brokolija se nalazi oko četiri grama proteina.
Prokelj – jedna šolja prokelja sadrži četiri grama proteina, 247 miligrama kalijuma i 110 mikrograma vitamina K.
Foto: Shutterstock
Kukuruz – znamo da se kukuruz od prethodne grupe izdvaja po tome što je žitarica, ali dve porcije zrna kukuruza, odnosno jedna šolja, sadrži dva grama korisnog proteina.