Pregled endokrinologa čuva vaše zdravlje i poboljšava kvalitet vašeg života

Pregled endokrinologa čuva vaše zdravlje i poboljšava kvalitet vašeg života

Verovatno se sad pitate ko je zaboga pisao ovakav naslov. “Pregled endokrinologa nema nikakve veze sa kvalitetom mog života. “

Foto: Envato Elements

Možda se pitate i kako nam je to uopšte palo na pamet, ali zapravo i te kako ima veze. Vaša štitna žlezda odgovorna je za mnoge procese u telu.

Najvažnije od svega jeste što od nje zavisi kakav će biti vaš metabolizam.

Pregled endokrinologa može vam pomoći da napokon dovedete svoje telo i svoj organizam pod kontrolu.

Sigurno ste čuli da je važno brinuti se o zdravlju svih organa u telu, uključujući i hormone koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

Endokrinološki pregled je ključan za otkrivanje problema u hormonalnom statusu, što može biti od vitalnog značaja za očuvanje vašeg zdravlja.

Kada se odlučite na pregled kod endokrinologa, dočekat će vas stručni i ljubazni lekari koji će pažljivo saslušati vaše probleme i brige. Nakon toga sledi detaljan pregled koji može uključivati pregled krvi, ultrazvuk i druge testove kako bi se utvrdilo stanje vaših hormona.

Ovi pregledi su bezbolni i bezopasni, a mogu otkriti ozbiljne bolesti pre nego što postanu ozbiljni problemi.

Ako ste primijetili neke simptome koji ukazuju na hormonske probleme poput neobjašnjivog dobitka kilograma, gubitka kose, umora, problema sa menstrualnim ciklusom ili problema sa plodnošću, pregled endokrinologa je neophodan.

Rana dijagnoza može značajno poboljšati vaše šanse za oporavak i smanjiti rizik od komplikacija.

Ne zaboravite, vaše zdravlje je najvažnije, a pregled kod endokrinologa je jedan od načina da se brinete o sebi.

U nastavku teksta saznajte koje to hormone kontroliše vaša štitna žlezda i kako pregled endokrinologa može da vam poboljša kvalitet života.

Zašto je važan pregled endokrinologa i šta je štitna žlezda?

Štitna žlezda smeštena je na prednjem delu vrata i u obliku leptira je sa obe strane vašeg grkljana.

Ona ima važnu ulogu u organizmu jer luči hormone koji su zaduženi za rast i razvoj, metabolizam, rad srca, telesnu temperaturu, rad reproduktivnih organa i drugo.

Hormoni koji se luče u štitnoj žlezdi su:

- T3

- T4

- Kalcitocin

Pored ovih hormona od kojih se u nejvećoj meri sekretuje hormon T4 ili tiroksin, značajan je i hormon TSH.

Ovaj hormon luči se u hipofizi, ali je povezan sa hormonima štitne žlezde jer od njega zavisi u kojoj meri će vaša štitna žlezda da ih proizvodi.

Najčešći poremećaji u radu štitne žlezde su hipotireoza i hipertireoza.

Kao što nam i sama reč kaže, hipotireoza znači da vaša štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona T4, i obrnuto kada je u pitanju hipertireoza. Da ne bimo dalje širili priču i samo vas nepotrebno zbunjivali, jednostavno ukoliko vaša štitna žlezda ne radi kako treba promene će biti vidljive gotovo u celom organizmu.

Pojava pojačane maljavosti, anksioznost, depresija, gojaznost ili gubitak apetita samo su neke od posledica nepravilnog rada štitne žlezde. Jasno vam je sada zašto je pregled endokrinologa neophodan da biste poboljšali kvalitet svog života.

Ono što je takođe specifično za oboljenja štitne žlezde jeste da se ona teško dijagnostifikuju.

Najčešće se to dešava iz razloga što poremećaj hormona utiče na brojne funkcije organizma, pa je teško ustanoviti uzrok pojave simptoma i lako se mogu pomešati sa bolestima drugih organa.

Recimo ukoliko patite od anksioznosti i depresije, najverovatnije ćete najpre biti upućeni na psihologa, neurologa ili psihijatra.

Tek ako imate više povezanioh simptoma i dobrog, stručnog lekara može vas poslati na pregled kod endokrinologa i tako ustanoviti da je vaš uzrok pojave simptoma zapravo samo signal nepravilnog rada štitne žlezde.

Kako izgleda pregled endokrinologa?

Pregled endokrinologa je bezopasan i potpuno bezbolan.

Vaš endokrinolog će najpre zatražiti da uradite određene laboratorijske analize kako bi se video nivo hormona štitne žlezde u krvi.

Zatim će od vas uzeti anamnezu, odnosno porodičnu istoriju bolesti i odraditi možda još neku dodatnu analizu iz krvi. Nakon toga sledi fizički pregled štitne žlezde palpacijom koji takođe nije bolan,  a po potrebi može se odraditi i ultrazvuk štitne žlezde.

Ceo pregled endokrinologa ne bi trebalo da traje duže od 45 minuta, sat vremena i nije nimalo neprijatan.

Imajte na umu da pregled endokrinologa može da vam pomogne da rešite probleme sa psihofizičkim zdravljem koji godinama narušavaju vaš kvalitet života.

Bolesti endokrinog sistema nešto su učestaliji kod žena pa se njima preporučuje da makar jednom u godini dana posete endokrinologa i obave svoj redovni endokrinološki pregled te ustanove stanje svoje štitne žlezde.

Kontaktirajte svog endokrinologa danas i zakažite pregled kako biste bili sigurni da ste na pravom putu ka zdravijem i srećnijem životu.

Poliklinika Dr. Rončević vam nudi kompletan pregled endokrinologa po specijalnoj akcijskoj ceni od 5000 dinara.

Imajte na umu da ovaj redovni godišnji pregled može da vam poboljša kvalitet života i spasi vas nepotrebnih komplikacija i neprijatnih simptoma lošeg zdravlja štitne žlezde.

Zatvoreno za komentare.