Kako da prepoznate pretreniranost

Kako da prepoznate pretreniranost

U želji da što brže postignemo rezultate često pravimo greške. I to različite.

Foto: Shutterstock

Jedna od najbezopasnijih jeste preterivanje sa treniranjem. Pritom se misli i na dužinu trajanja treninga koja ne bi trebalo da, sa zagrevanjem i istezanjem, da prelazi 70 minuta, i na broj treninga nedeljno budući da je odmor takođe uslov mišićnograsta i razvijanja.

U najpozdanije simptome pretreniranosti spadaju:

1. Nesanica

2. Gubitak apetita

3. Razdražljivost

4. Umor

5. Stagniranje

Međutim, neophodno je istaći da pretreniranost ima svoje faze. Naime, ona može biti – laka, srednja i duboka. U svakom slučaju, neophodne su brze korekcije načina treniranja. Vežbanje se stručnim jezikom rečeno može posmatrati u mikro i mezo ciklusima. Mikrociklus obuhvata jednu nedelju, dok se mezociklus odnosi na ceo mesec. To zapravo znači da u okviru jednog ciklusa ne smeju svi treninzi biti podjednako intenzivni. Dakle, ako po programu trenirate četiri puta nedeljno, prvi trening bi trebalo da bude onaj najteži, a poslednji što laganiji. Odnosno, prva nedelja u mesecu bi morala biti najintenzivnija, a poslednja lagana i relaksirajuća kako bi se sledeća, koja ponovo otvara nov ciklus, mogla da bude intenzivna i efektna.

Foto: Shutterstock

Na godišnjem planu, stručnjaci savetuju da se na kraju letnje sezone završi sa velikim naporima i da se septembar mesec u potpunosti posveti aerobnim aktivnostima, kako bi prvi sledeći ponovo (i uspešno!) otvorio novi period jakih treninga. Kao što vidite naš organizam funkcioniše po vrlo logičnim i jasnim pravilima, a na nama je da ih se što bolje pridržavamo. Ukoliko se budemo trudili da nadmudrimo samu pripodu, sasvim očekivano ćemo zvaršiti u potpunom kolapsu.

Zatvoreno za komentare.