Evo zašto je proja za doručak idealan obrok prema nutricionistima

Kakve crne pahuljice? Pravda za proju!

Iako je doručak najvažniji obrok, trećina odraslih ga preskače, trećina ga kupuje u pekari, a trećina Srbije se, ako je suditi po Instagramu i Fejsbuku, hrani zdravo da zdravije ne može biti. Iako su odrasli na siru, jajima, projari, pršuti i slaninici, danas znaju samo za sveže ceđenu pomorandžu, prepečen tost, avokado i kajganu od belanaca, puding od čija semenki, nemasni jogurt i pahuljice i voćne salatice. Srećom, nutricionisti nam poručuju da najzad možemo da se vratimo na staro i da za doručak jedemo proju, sir, slaninu, jaja...

Foto: ddl.rs

Do pre samo nekoliko godina lekari su insistirali na što ređoj upotrebi namirnica životinjskog porekla, osim ako nije bilo reči o ribi i belom živinskom mesu, mladim sirevima, mleku i mlečnim proizvodima sa što manjim procentom masti. Na zlom glasu su bile i sve vrste hleba, osim onih od celog zrna, ali su onda stvari počele da se menjaju, pa su počele da stižu nove preporuke. 

Važnost doručka niko nije osporio, jer je reč o obroku koji treba da nam obezbedi snagu i energiju za čitav dan, ali je tek nedavno ponovo zaključeno da on treba da bude jak, bogat i obilan. Kada je otkriveno da žumance ne podiže nivo holesterola i da holesterol i nije toliko loš koliko se mislilo, skinuta je anatema sa jaja, a onda su se uz njih "provukli" sir i domaći suhomesnati proizvodi.

Foto: Shuttertstock 

Kada tome dodate proju ili projaru, maslinke ili, još bolje, turšiju, dobićete doručak iz snova. Uživaćete u svakom zalogaju i bogatstvu ukusa koje ni pahuljice ni čija semenke, a ni avokado nikada neće imati. Najbolje od svega je što ćete i na ovako niskim temperaturama biti siti do ručka i puni energije. Ako se usput setite detinjstva, bake i njene kuhinje, dan će vam biti savršen.  

Zatvoreno za komentare.