Dugo zanemareno proso, koje se u naše živote i jelovnike vratilo kao retka žitarica koja ne sadrži ozloglašeni gluten, zapravo je preteča žita koja danas koristimo i važan sastojak prave bezglutenske ishrane. Osim što nema glutena, za ishranu ga preporučuje i visok sadržaj vlakana, koji je nekoliko puta veći nego kod pšenice. Proso sadrži 15 odsto proteina i visok udeo vitamina B-kompleksa.
Foto: Shutterstock
Velika prednost konzumiranja prosa je i u tome što je ono namirnica koja spada u najmanje alergene namirnice. Značajan sadržaj magnezijuma i gvožđa, preporučuje ga osobama koje pate od malokrvnosti, dok njegov mineralni sastav blagotvorno utiče na rad nervnog sistema.
Dobar je izbor i za osobe sa artritisom kao i situacije kada moraju da se piju antibiotici, budući da ima moć da obnavlja crevnu floru. Pozitivno deluje na želudac, reguliše probavu i jača imunološki sistem organizma.
Foto: Shutterstock
Zbog svega ovoga nutricionisti imaju samo lepe reči o prosu i preporučuju ga puna srca. Plod prosa su semenke u tvrdim ljuskama. One pre upotrebe moraju da se oljušte a kada se to uradi dođe se do žutih kuglica prosa, njegovog jestivog dela.
Pre kuvanja proso treba oprati. Može se dodati varivu i tada se dodaje nekuvan proso, oko 15 minuta pre kraja kuvanja. Može i da se skuva sam u vodi i pomeša sa suvim voćem, medom i cimetom ili doda u salatu.