10 stvari koje žene treba da znaju o muškom mozgu

10 stvari koje žene treba da znaju o muškom mozgu

Najpopularnije predstave o muškom mozgu zasnovane su na istraživanjima o muškarcima u dobu od 18 do 22 godine, što znači da je reč uglavnom o studentima koji puno eksperimentišu.

 Foto: ShutterStock

Ali, muški mozak strahovito varira tokom života i predstavlja suprotnu sliku od uvreženog mišljenja da je muškarcima samo seks na umu.

1. Muškarci žele stabilnost

Obično se kaže da su žene te koje se žele skrasiti, a da muškarci ceo svoj život žele da „divljaju“ i da se provode. Međutim, muškarci su nakon tridesete godine primarno fokusirani na rad i brigu o porodici.

Naravno, neki muškarci se teže vežu od drugih…

2. Ko je šef?

Nestabilna hijerarhija može izazvati anksioznost kod velikog broja muškaraca.

Jasno definisan lanac komande, kao onaj koji se praktikuje u vojsci ili na većem broju radnih mesta, snižava nivo testosterona i obuzdava agresiju kod muškaraca. Dakle, motiku u ruke.

3. Očinstvo menja hormone

 Foto: ShutterStock

Muški mozak postaje posebno spreman za saradnju u mesecima pre nego što postane otac.

U ovom periodu, kod muškarca dolazi do hormonalnih promena – povećava se nivo prolaktina, a snižava nivo testosterona što podstiče roditeljsko ponašanje.

4. Stariji muški mozak je – cool

Muškarci se takmiče oko žena i statusa dok su mlađi, a u poznim godinama do izražaja dolaze saradnja i druženje. Nekoliko studija je čak pokazalo da stariji muškarci nisu zainteresovani za nadmetanja bilo koje vrste.

Umesto toga, pažnju im više privlače veze i poboljšanje zajednice u kojoj žive.

5. Otac i igra – super kombinacija

Specifičan način igre očeva i dece (spontanost, zadirkivanja i slično) može pomoći deci da bolje uče, budu samouverena i pripremljena za stvarni svet.

Takođe, očevi koji imaju aktivnu ulogu roditelja imaju i niži nivo testosterona zbog čega su stabilniji i zadovoljniji članovi društva.

6. Odbrana teritorije

 Foto: ShutterStock

Jedan od muških poslova, govoreći u terminu evolucije, je odbrana teritorije. Iako i žene imaju posesivnu stranu, muškarci mogu postati nasilni kada im neko ugrožava ljubavni život ili teritoriju.

7. Gledanje u žene je neminovno!

Testesteron „narušava“ deo mozga koji je zadužen za kontrolu impulsa, a kod muškaraca ga ima šest puta više nego kod žena.

Ovo će vam objasniti zašto muškarci „bulje“ u žene – to se događa automatski, a dokaz tome je da oni vrlo često zaborave na ženu kada im je ona izvan vidokruga.

8. Fokusirani na rešenja

Iako većina studija pokazuje da su žene osetljivije od muškaraca, to nije baš u potpunosti i tačno. Muški mozak jednako reaguje kada se neko nalazi u stresnoj situaciji ili u problemima.

Međutim, muškarci će više povesti računa o tome kako da reše problem nego što će biti rame za plakanje.

9. Osetljivi na usamljenost – život s ženom im je terapeutski

 Foto: ShutterStock

Usamljenost više utiče na muškarce nego na žene, jer su manje spremni na društvene kontakte i stvaranje novih prijateljstava. Zbog toga im je život sa ženom zapravo vrlo koristan i, na određen način, terapeutski.

10. Više su emotivni! Šta!?

Muškarci imaju daleko jače emotivne reakcije, ali samo pre nego što postanu svesni svojih osećanja. Naime, muškarci uče da skrivaju svoje emocije, jer većina kultura smatra da emocije pokazuju samo mekušci, piše Atma.

Zatvoreno za komentare.