5 saveta FBI agenta kako da pobedite u svakoj raspravi

5 saveta FBI agenta kako da pobedite u svakoj raspravi

Pravilan odabir reči, postavljanje odgovarajućih pitanja u odgovarajućem trenutku i govor tela u svakoj raspravi mogu da budu čak i važniji od samih argumenata - čak i kada imate najbolje argumente na svetu, ako ne umete da ih predstavite kako treba, može vrlo lako da se desi da vaš sagovornik poruku ne shvati kako treba.

Photo: Unsplash

To najbolje zna Kris Vos, jedan od najboljih pregovarača o oslobađanju talaca na svetu i bivši pripadnik FBI-ja, koji u svojoj knjizi "Never split the difference" otkriva pet najboljih taktika za pregovaranje.

Njegove metode nisu komplikovane niti teške, ali zahtevaju dosta vežbe, prakse i strpljenja. Ukoliko ih usvojite, mogu da vam budu od ogromne koristi kako u rešavanju privatnih prepirki, tako i na poslu ili, uostalom, u svakoj situaciji koja zahteva raspravu.

Pažljivo ponavljajte reči

Photo: Unsplash

Ponovite poslednje tri reči koje vam je sagovornik upravo rekao. Ovo je najjednostavniji i najbrži način da sagovorniku date do znanja da može da se oseća bezbedno u razgovoru sa vama i da ga ne napadate, pa će vam se mnogo lakše otvoriti.

Lepota ove fore leži u njenoj jednostavnosti. Ljudi jako dobro reaguju na to. Koristite ovu taktiku uz smiren glas i sa naglaskom na poslednjoj reči, tako da zvuči kao pitanje.

Vežbajte taktičnu empatiju

Photo: Pexels

Stavite sagovorniku jasno do znanja da razumete njegove emocije. Prepoznajte njihove strahove. Koristite fraze poput "Zvuči kao da se plašiš..." i "Deluje mi kao da si zabrinut oko..." jer će ih to razoružati.

Takođe, razmislite o najgorim stvarima koje bi vaš sagovornik mogao da kaže o vama i izgovorite ih pre nego što on dobije priliku.

Ukoliko izrazite optužbe koje vaš sagovornik ima protiv vas (ma koliko besmislene bile) umesto što ih poričete manja je verovatnoća da će ih sagovornik zapravo i upotrebiti protiv vas.

Navedite sagovornika da kaže "ne"

Photo: Pexels

Ako navodite nekoga da potvrdi ono što vi govorite, dobre su šanse da će u nekom trenutku početi da se brani, jer će se osećati kao da su saterani u ćošak.

S druge strane, ako navedete sagovornika da vam odgovori odrično, osetiće se mnogo bezbednije i veća je verovatnoća da će se zapravo upustiti u normalan razgovor sa vama.

Zato se trudite da formulišete pitanja tako da sagovornik može da odgovori sa "ne", poput: "Da li si odustao od ovog projekta?".

Izazovite reakciju "tako je"

Photo: Pexels

Onog trenutka kada ste ubedili sagovornika da ga razumete i da su vam jasni njegovi snovi i strahovi, imate veliku prednost u razgovoru.

Ciljajte na to da izazovete "tako je" reakciju kod sagovornika, a to ćete najlakše uraditi tako što ćete sumirati kako se vaš sagovornik oseća i šta želi.

Stvorite iluziju kontrole

Photo: Pexels

Jedan od boljih načina da pobedite u diskusiji jeste da učinite da se vaš sagovornik oseća kao da on kontroliše situaciju i razgovor. Ni slučajno ne terajte sagovornika da prizna da ste vi u pravu.

Postavljajte pitanja koja počinju sa "Kako" i "Šta" kako bi vaš sagovornik morao da koristi mentalnu energiju prilikom smišljanja odgovora.

Zatvoreno za komentare.