5 simptoma depresije koje nije lako uočiti

5 simptoma depresije koje nije lako uočiti

Stereotipi često ljude onemogućavaju da razumeju kako depresija izgleda. Takođe, sprečavaju nas i da prepoznamo da je depresija ono što nas muči. 

Foto: Shutterstock

"Ako ne stojite na ivici provalije jecajući i razmišljajući da li da se bacite, sigurno niste u depresiji", na to se otprilke svodi.

A istina ne bi mogla biti dalje od toga. Što je upravo i razlog zašto je depresija toliko opasna, i zašto je ljudima toliko teško da potraže pomoć. Imajte u vidu da to što vama deluje da je nečiji život savršen, ili to što vi mislite da neko nema razloga da se žali ne mora da znači ništa.

Jer, to kako stvari izgledaju "spolja" nema nikakvu težinu kad i ako se depresija javi. 

Depresija dolazi uz more "nevidljivih i neopipljivih" simptoma. Ali, postoje i neke fizičke manifestacije ovog stanja koje se vrlo retko povezuju s depresijom na "prvu loptu".

Evo kako depresija može da utiče na fizičko zdravlje:

Izostanak menstruacije

Stres je okidač za različite probleme sa zdravljem, a može jako da utiče i na menstrualni ciklus žene. Snažan stres tokom dužeg vremenskog perioda može da produži ciklus, da ga skrati, ali i da dovede do potpunog izostanka menstruacije.

Depresija se smatra hroničnim stresom, tako da lako može da dovede do izostanka menstruacije, pošto kad ste u depresiji vaš mozak prosto "oceni" da niste fizički i emocionalno u stanju da izdržite trudnoću i "ukine" menstruaciju.

Opadanje kose

Naše mentalno stanje može da se "pročita" ponekad i iz toga kakva nam je kosa. Kada ste u depresiji, kosa vam opada više nego što je uobičajeno, i ako to primetite, i ako potraje… Idite kod lekara, proverite o čemu se radi.

Problemi sa varenjem

Digestivni problemi često su jedan od pratećih simptoma mentalnih problema. Ako primetite promene u apetitu, ako povraćate posle jela, ako ne možete da se naterate da jedete i kao da prosto niste gladni iako ste svesni da bi trebalo da jedete, ako imate prolive bez ikakvog objašnjenja u vidu pokvarenog stomaka ili stomačnog virusa… Idite kod lekara, potražite pomoć.

Glavobolje

Svakoga od nas povremeno zaboli glava, ali ako vas glava boli danima, ako vas boli toliko da ste se već skoro i navikli na to… Trebalo bi da proverite o čemu se radi. Depresija se često manifestuje kao fizički bol za koji nema fiziološkog objašnjenja. Znate ono kad odete kod lekara i svi rezultati su vam kako treba, ali se vi osećate jako, jako loše? Ponekad nije lekar opšte prakse onaj koji vam je potreban.

Gojenje

Osobe koje su u depresiji češće posežu za slatkišima, ili jako slanom hranom, jer su svesni da im nedostaje energije, a ne mogu da razumeju zašto i onda traže najjednostavnije rešenje. Ali, ako nemate više volje ni da se prošetate, a kamoli da vežbate, čokolada vam neće rešiti problem. Potražite pomoć. Biće vam bolje. Polako i malo po malo, ali biće vam bolje.

Zatvoreno za komentare.