5 znakova koji pokazuju da ste emotivno nestabilni

5 znakova koji pokazuju da ste emotivno nestabilni

Imajte na umu da ukoliko ste emocionalno nestabilni, to ne znači da ste loša osoba. Samo, u ovom trenutku niste sposobni za zdravu ljubavnu vezu jer nemate ni zdrav stav prema sebi. Ali sve to može da se reši.

Da biste mogli da uživate u zdravoj i srećnoj ljubavnoj vezi, potrebno je da prvo ima dobru "vezu" sa sobom. Ukoliko ste emocionalno nestabilni, potrebno je da dosta energije i vremena posvetite sebi da biste se "izlečili". Dakle, moraćete dosta da radite na sebi, ali problem nije nerešiv.

Pre toga, evo kojih pet znakova pokazuju da ste emotivno nestabilni.

1. Verujete svima osim sebi

To što verujete bilo kome drugom samo ne sebi je simptom traume. U najvećem broju slučajeva je reč o traumi iz detinjstva, koja je dovela dotle da zanemarite sebe i svoje potrebe da biste preživeli. Kao posledica toga, postali ste osoba koja u odraslom dobu daje moć drugima, a onda zbog toga osećate nezadovoljstvo.

Osim toga, poverenje koje imate prema drugima nije "pravo", već je zasnovano na manjku samopouzdanja umesto na intimnosti koja se vremenom razvija. Razlog zbog kojeg zdrava veza sa nekim neće biti moguća dok ne rešite svoju emocionalnu stabilnost je ta što na vaše mišljenje može da utiče bilo ko.

Ne možete čvrsto da se držite svog moralnog kompasa jer ga zapravo niste ni razvili, a samim tim ni osoba koja je sa vama u vezi ne može da se osloni na vas. Kada zalečite ove rane i postanete dovoljno jaki zbog sebe, moći će da uživate i u čvrstoj vezi.

2. Niste fit

I pod tim nikako ne mislimo na manekenski tip građe, već više na fizičko zdravlje i sposobnosti. Kada osoba nije fit, onda uglavnom nema ni dovoljno vitalne energije koja je potrebna da se izrazi ljubav prema nekom. Zbog svega toga, možete da imate simptome poput nedostatka energije, niskog samopouzdanja… A samim niste u stanju ni da volite nekoga.

3. Koristite supstance

Ukoliko preterano pijete, pušite, stalno se prejedate, koristite neku od psihoaktivnih supstanci… ne možete da budete u ispunjenoj vezi sa nekim iz prostog razloga što sve navedeno utiče na vaše raspoloženje. Bilo kakve hemikalije utiču na ljudske emocije, što je i jedan od razloga zašto ih ljudi koriste.

Međutim, što vam više trebaju, to ste emocionalno nestabilniji. Ali, ništa od toga ne može da vam pruži ljubav ili pažnju koju želite i koju zaslužujete... Osoba koja zloupotrebljava bilo kakvu supstancu ne može da bude dobar i stabilan partner nekome jer je ta supstanca uvek na prvom mestu, ispred partnera.

4. Ostali ste u vezi u kojoj nema poštovanja

Kažu da kada se sagledaju ljubavne veze neke osobe, može da se otkrije kakav stav ta osoba ima prema sebi i prema životu. Drugim rečima, ako ste bili u vezi u kojoj ste dozvolili da vas partner ne poštuje, psiholozi kažu da to znači da i vi imate osećaj da niste vredni poštovanja.

Ako osećate da niste dovoljno vredni, oslanjate se na partnera i pokušavate da kroz odnos sa njim dokažete da vredite, a to ne vodi ničemu dobrom. Emocionalno stabilan partner je onaj ko ima samopouzdanja, ko zna koliko vredi i nije mu potreban neko da mu to kaže ili dokaže.

U velikom broju slučajeva, osoba koja sebe ne ceni pati od anksioznosti ili depresije, a to takođe nije osnova za zdravu i srećnu vezu.

5. Imate pesimističan stav prema svemu

Ukoliko imate pesimističan stav prema svemu i ne verujete da bilo šta može da bude dobro, onda sasvim sigurno ne mislite ni da je partner dobar, ni da će vaša veza da uspe. A bez svega toga, složićete se, nema svrhe ni započinjati vezu…

Emocionalna nestabilnost ne znači da je osoba loša, već samo da treba da se fokusira na svoje mentalno i fizičko stanje, da bi poboljšala svoj život, ali i da bi bila spremna za ljubavnu vezu. Zato, ako niste emocionalno stabilni, pokušajte da pomognete sebi i, ako treba, potražite i stručnu pomoć.

Zatvoreno za komentare.