Kako da naučite da kažete "ne" bez osećaja krivice

Kako da naučite da kažete „ne“ bez osećaja krivice

Ako nikad ne možete da kažete "ne" nekome – bilo da je to vaš šef ili neko bitan a da se posle toga ne osećate loše, to onda znači da jako teško prioritizujete svoje potrebe u odnosu na potrebe drugih.

Treba da kažete "da" kada je zadatak izvodljiv, kada je u okviru vaših odgovornosti ili kada stvarno želite nekome da pomognete. Ali ako uvek govorite "da" zato što se plašite reakcije drugih na vaše "ne", onda je vreme da nešto menjate.

Pročitajte sledeće savete kako da uspešno kažete "NE" i da se osećate dobro kad to izgovorite:

1. Prihvatite činjenicu da ne možete sve da uradite

Svi imamo istih 24 sata i 7 dana u nedelji. Sasvim je razumno da ste nekada preopterećeni obavezama da ne možete svakome da izađete u susret. Ne reći "ne" nekome može da dovede do situacije kada nećete stići da uradite sve što ste preuzeli na sebe, pa ćete samim tim postati "neodgovorni" i "nepouzdani". Samo shvatite da niste robot niti Supermen.

2. Shvatite da niste sebični

To što će neko pomisliti ili reći vam da ste sebični i da mislite samo na sebe nije vaša stvar. To je njihova percepcija. Kao što neko drugi smatra da je njegov problem bitniji od vašeg, ne znači da to i vi treba da smatrate. Treba sami sebi da budete na prvom mestu. Vaši projekti, obaveze i želje su često mnogo bitniji nego tuđi. Samo ponekad je u redu napraviti izuzetak.

3. Ne izvinjavajte se previše

Možete reći izvini ali ne preterujte. Osoba će misliti da još ima šanse da se predomislite i iskoristiće vašu slabost. Budite čvrsti. Ako se mnogo izvinjavate ispašće da radite nešto što je pogrešno.

4. Preduzmite različite taktike da kažete "ne":

Koristite prijatan glas i budite smireni i jasni. Ako budete zvučali previše emotivno, zbunjeno ili uznemireno, sagovornik može iskoristiti taj trenutak i nećete postići ono sto želite. Ako zvučite mirno onda će osoba videti da ste odlučni u vezi toga i da je ok reći "ne".

5. Objasnite zašto ne možete

Reći "ne", "neću" ili "ne mogu" često nije dovoljno i desiće se da ljudi interpretiraju u svojoj glavi zašto ste vi reki to i na koji način ste rekli. Da ne bi došlo do nesporazuma i pogrešne interpretacije u komunikaciji, kratko obrazložite svoje "ne". Ovo nije pravdanje, ovo je način za jasno komuniciranje svog stava.

Primeri:

- Ne mogu to da uradim, jer do ponoći moram da završim svoj projekat.

- Ne mogu da te vozim sutra kod zubara jer ja i moj muž idemo na ručak povodom godišnjice.

- Ne mogu na žurku, jer imam ispit.

6. Dajte osobi još rešenja i alternativa

Ako smatrate da sada nemate vremena, a opet želite da pomognete i izađete u susret drugoj osobi, onda ponudite neku drugu opciju. Ovo možemo nazvati win-win situacijom.

Primeri:

- Ne mogu jer moram da završim projekat do sutra, ali ako hoćeš možeš da mi pomogneš da ubrzamo proces i onda ti mogu pomoći.

- Ne mogu da te vozim kod zubara ali mogu da ti pozajmim moj auto.

- Ne mogu na žurku ali možemo da se vidimo posle mog ispita.

Naučite da budete sebi važni i da nije okrutno reći "ne". Za efektivnu komunikaciju je potrebna vežba i prave tehnike koje će vam pomoći da u svakom trenutku kažete ono što želite na način koji drugima odgovara. 

Zatvoreno za komentare.