7 osobina koje pokazuju da li je dete introvertno

7 osobina koje pokazuju da li je dete introvertno

Svako dete se rodi sa svojim karakterističnim osobinama i crtama identiteta koje ga određuje, a zadatak nas kao roditelja jeste da ga vaspitamo i podstičemo razvoj njegove ličnosti najbolje što možemo. 

Photo: Pixabay

Ipak, drugačije osobenosti podrazumevaju i drugačiji pristup u podizanju i odgajanju dece. U tom smislu, mnogi roditelji su skloni pogrešnim zaključcima misleći da je stidljivost isto što i introvertnost, pa pokušavaju da isprave tu osobinu kod deteta, ali jednostavno introvertno dete nije isto kao i ekstrivertno dete.

Dok će stidljivo dete pre ili kasnije išetati iz svoje čaure, introvertno dete jeste ono koje je po svojim prirodnim karakteristikama zatvoreno dete, kojem je savršeno dobro kada je samo i daleko od meteža socijalnog okruženja.

Photo: Pixabay

Dok su stidljiva deca takva iz straha, introvertna deca su nedruštvena po svom izboru, jer im takav status najviše prija. U svakom slučaju, ukoliko je dete introvertno, to zahteva određene roditeljske strategije u njegovom vaspitanju i podizanju.

Izbegavaju kontakt očima i interakciju sa drugim ljudima, a posebno sa novim ljudima

Photo: Pixabay

Samo poznavanje sa novim ljudima za ovu decu može biti iscrpljujuće. Na taj način se introvertna deca brane od postiđenosti koju mogu doživeti kada upoznaju nove osobe ili se sretnu sa osobama osobe koje ne poznaju dovoljno dobro.

Sklona su izlivima besa ili su jednostavno uznemirena nakon napornog dana

Photo: Pixabay

Dan proveden izuzetno intezivno, na primer odlazak na priredbu posle škole, na dodatne časove nekog instrumenta ili sportske aktivnosti, mogu delovati izuzetno iscrpljujuće na introvertno dete, protiv čega se ona često pobune. Ovo može biti pouzdan znak da je vaše dete introvertno. 

Često pričaju sa svojom omiljenom igračkom nego sa ostalom decom

Photo: Pixabay

Introvertna deca su tiša od svojih ekstrovertnih vršnjaka i preferiraju da procesuiraju svet unutar sebe. Stoge nemojte biti iznenađeni ako često nailazite da vaše dete razgovara samo sa sobom ili svojom omiljenom igračkicom. Vreme koje će provesti sami sa sobom im zapravo puni baterije i apsolutno im je neophodno, jer se na taj način lakše bore sa svetom.

Radije se igraju sami nego sa drugom decom, pogotovo kada su u interakciji sa gomilom dece koju ne poznaju najbolje ili ne poznaju uopšte

Photo: Pixabay

Tada radije pribegavaju da se igraju unutar svoje imaginacije, sama i daleko od svih. 

Imaju samo nekoliko, posebnih i odanih prijatelja

Photo: Pixabay

Introvertna deca trebaju prijatelje takođe. Ona samo više vole da imaju nekoliko pravih, odabranih nego čitavu gomilu prijatelja. 

Neodlučna su u vezi sa isprobavanjem novih stvari 

Photo: Pixabay

S obzirom na to da nove stvari podrazumevaju nova mesta i/ili nove ljude, introvertna deca će se radije zadržati na mestima i sa ljudima koje poznaju, jer se tako osećaju sigurnijim.

Imaju problema u ispoljavanju svojih emocija

Photo: Pixabay

Introverti su tako podešeni da svoje emocije zadržavaju za sebe i rešavaju ih unutar svojih zidina, pa je izuzetno teško pričati sa njima po pitanju istih, čak i njihovim roditeljima.

Zato, umesto da navaljujete, dajte svom detetu vremena da razmisli, procesuira stvari i samo dođe ka vama kada su spremni da podele svoja osećanja, dok im u isto vreme stavljajte do znanja da ćete stalno biti tu za njih, pružajući im svu neophodnu podršku i ljubav.

Sigurno smo da će ovi saveti biti od velike pomoći svim roditeljima koji imaju introvertno dete. 

Zatvoreno za komentare.