Kako da zračite samopouzdanjem čak i kada se ne osećate tako

Kako da zračite samopouzdanjem čak i kada se ne osećate tako

Samopouzdanje je ključ za uspeh karijere. Istraživanja potvrđuju da oni koji ispoljavaju više samopouzdanja su više cenjeni, imaju viši socijalni status i veći uticaj.

Photo: shutterstock

Ali postoji vreme kada se čovek ne oseća samopouzdano, kao što su situacije kada govorite na pozornici pred publikom, ili na važnom sastanku.

Možete koristiti svoje telo, da čak i pre nego što kažete bilo šta,  demonstrirate svoje samopouzdanje. Evo osam jednostavnih akcija koje možete preduzeti kako biste odmah izgledali sigurno:

Gledajte u oči 

Photo: Pexels

Kada ste sa nekim, napravite kontakt očima. Ne gledajte okolo niti u telefon. Ako usmerite pažnju na njih, osećaće se važno. Ako se osećaju važno, poštovaće vas.

Rukujte se kao da to zaista i mislite

Photo: Pixabay

Inicirajte rukovanje kada sretnete kolegu, bilo da tu osobu prvi put srećete ili ne. Pristojno rukovanje pokazuje vašu nameru da se pozdravite i da ste fokusirani na tu osobu.

Na kratko i lagano dodirnite rame osobe sa kojom razgovarate

Photo: shutterstock

Pokažite samopouzdanje istovremeno kada se rukujete, tako što ćete dodirnuti rame osobe sa kojom se pozdravljate. Dodir je veoma "moćan" i ako to uradite kako treba, možete pokazati osobi svoje samopouzdanje.

Stanite pravo, nemojte se naslanjati na nešto

Photo: Shutterstock

Ako stojite dok pričate, nemojte se naslanjati na neki predmet ili objekat. Time ćete pokazati da ste aktivno uključeni u diskusiju.

Držite obe noge na zemlji

Photo:Pixabay

Kada govorite postavite noge čvrsto na tlo. Pomeranje sa jedne noge na drugu čini da izgledate kao da ste nervozni.

Zauzmite prostor rukama

Photo: Pixabay

Što više prostora obuhvatite, više ćete samopouzdano izgledati. Nemojte se plašiti da otvorite ruke širom i gestikulirate njima (kao što to radi Hilari Klinton) ili zauzmite malo prostora na sastanku. Budite veliki. Ali kontrolište svoje pokrete. Previše brzih pokreta može izgledati haotično.

Nemojte koristiti ruke kao štit

Photo: Shutterstock

Mnogi ljudi, nesvesno, prekrste ruke. Ne radite to. Pokrivanje ili zaštita delova tela može biti znak nervoze. Takođe može učiniti da izgledate neprijatno i da se drugi osećaju neprijatno.

Pokušajte da držite dlanove otvorene ako ste na sceni, ruke u predelu stomaka ako razgovarate s nekim jedan na jedan, a na stolu ako ste na sastanku.

Sednite za sto 

Photo: Pixabay

Žene često imaju običaj da na sastancima sednu uza zid, da ne sede za stolom, ali treba da imaju na umu da ako su već pozvane, treba da sednu za sto.

Prva američka žena izabrana u američki Kongres Širli Čizom rekla je: "Ako nemate sedište za stolom, donesite stolicu na preklapanje."

Hajde da se suočimo sa tim: možda nećemo uvek biti sigurni. Lideri znaju da čak i kada se ne osećaju sigurno, moraju izgledati samouvereno. Ove jednostavne akcije vam pružaju priliku da izgledate i čak osetite samopouzdanje.

Zatvoreno za komentare.