Budite uverljiviji - evo koje gestikulacije pokazuju da imate samopouzdanja

Budite uverljiviji – evo koje gestikulacije pokazuju da imate samopouzdanja

Gestovi rukama koje oponašaju ono što govorite mogu pojačati značenje, a ćete biti uverljiviji. Ove gestikulacije pokazuju da imate samopouzdanja!

Foto: Shutterstock

Mali, ali značajni gestovi koje možete izvoditi rukama mogu potpuno promeniti utisak osobe s kojom razgovarate. Posebno su važne u poslovnom svetu, a koriste se svakodnevno.

U istraživanju Džina S. Klarka na francuskom institutu u Lionu glumci su držali prezentaciju pred grupom profesionalnih investitora.

Nakon gledanja videa bez gestova i s gestovima, više investitora odlučilo se za one prezentacije u kojima je prezenter gestikulirao.

Evo kako da primenite određene gestove tokom govora:

1. Spojite kažiprst i palac

Ako želite da ukomponujete samo jedn gest u svoj govor, neka to bude „prsten“, poza spojenog vrha kažiprsta i palca. Tim gestom lako je pokazati publici da je deo koji govorite ključan, te da dobro obrate pažnju.

2. Prikažite broj prstima

Ako izgovarate reč „četiri“, publika će mnogo bolje obratiti pažnju i zapamtiti ako uz to u vazduh dignete i četiri prsta. Ovim gestom borite se protiv pada koncentracije publike.

3. Stavite ruku na srce

Kad govorite o nečemu što budi emocije, gest ruke na srce bolje će preneti emociju i izgledaćete uverljivije.

4. Pokazivanje skale

Ako upoređujete dve opcije, vizuelno oponašanje rukama u potezima gore-dole pomoći će slušaocu bolje da razume odnose ili koliko vam je odluka bila teška.

5. Držite dlanove okrenute prema gore

Dok govorite, držite dlanove prema gore, oni su znak pozitivne poruke i iskrenosti, a suprotno su zatvoreni dlanovi i stisnute šake. Iako gestovi mogu pojačati utisak, one ne mogu zameniti govor.

Ako se pogrešno koriste, poput igranja odećom ili prečestog dodirivanja lica, mogu i pojačati utisak nesigurnosti i nervoze. Iako je govor tela važan, ipak se ne može uporediti sa rečima, piše 24sedam.

Zatvoreno za komentare.