Evo kako traumatični događaji deluju na psihu

Evo kako traumatični događaji deluju na psihu

Znate kako se kaže… čini vas jačim. A evo i šta kaže nauka, ima li istine u toj izreci koju ste čuli hiljadu puta, uglavnom onda kad ste se osećali kao da biste radije izabrali da ne budete jaki.

U staroj izreci "ono što vas ne ubije, čini vas jačim" ima istine, kažu psiholozi.

Proučavanjem slučajeva 50 pacijenata koji su se suočili sa nekim zaista traumatičnim događajem u životu, utvrđeno je da čak 32 njih to što im se dogodilo smatra velikom životnom prekretnicom koja im je omogućila da bolje spoznaju sebe i sopstvene mogućnosti.

Petoro njih izjavilo je da su im teški trenuci, kada su se suočili sa nekim zdravstvenim problemom koji su kasnije uspešno prevazišli, omogućili da prihvate sebe onakve kakvi zaista jesu.

Drugi su izjavili da im je oslanjanje na snagu sopstvene ličnosti značajno pomoglo da prevaziđu bol zbog traumatičnih događaja na koje nisu mogli da utiču, kao što je smrt nekoga koga su voleli, navodi se u studiji.

"Generalno, oni koji su morali da se potrude da prevaziđu životne poteškoće, oni su koji pronalaze smisao u životu. I to nema previše veze sa nečijim godinama", kaže dr Karolin Aldvin sa Univerziteta Oregona koja je vodila ovo istraživanje.

Ali, ovo istraživanje pokazalo je još jednu jako važnu stvar: koliko će se dobro neko nositi sa životnim teškoćama zavisi od toga koliko su dobru mrežu podrške imali.

Evo kako je vršeno istraživanje. Naučnici su analizirali 14 muškaraca i 36 žena, starosti između 56 i 91 godine, koji su prošli kroz neki veoma težak period u životu, ili su imali neko traumatično iskustvo.

Svi oni su intervjuisani, da bi se saznalo kako su se nosili sa traumom i da li je to iskustvo na neki način izmenilo njihov pogled na svet, način njihovog postupanja i delanja.

"Zanimao nas je odgovor na pitanje 'kad naiđu teški trenuci, šta se dešava', jer je suočavanje sa životnim poteškoćama nešto što nas definiše kao osobe", kaže dr Aldvin.

"Ono što je odmah bilo uočljivo je da kad ljude pitate da razmisle o teškom periodu, ili nekom velikom životnom izazovu, oni odmah imaju odgovor. Nije im potrebno vreme za razmišljanje, jer je to ono što ih čini osobama kakve jesu."

Analiza dobijenih odgovora pokazala je da je socijalna interakcija bila ključna za to da li će osoba postati mudrija posle traumatičnog događaja.

"Važno je to da li se od osobe očekuje da se prihvati novonastalu situaciju i 'vrati se u život', ili osoba oseća da ima podršku ljudi do kojih joj je stalo da to traumatično iskustvo iskoristi za lični rast i sagledavanje sveta iz nove perspektive. Kvalitet prijateljske 'mreže podrške' je ono što bitno menja stvari", kaže dr Aldvin.

Zatvoreno za komentare.