Da li promena godišnjeg doba utiče na nas? Evo kako biti odlučniji tokom ove jeseni

Da li promena godišnjeg doba utiče na nas? Evo kako biti odlučniji tokom ove jeseni

Promena godišnjeg doba, opadanje lišća sa drveća i tamnija jutra i te kako utiču na naše raspoloženje.

Foto:Shutterstock

Bili toga svesni ili ne, tokom jeseni nam se može smanjiti serotonin, vitamin D i samim tim desiti da budemo umorniji i bezvoljniji.

Može nam se činiti da nemamo ideje i motivacije, ali protiv toga se svi možemo boriti, a koji su tačno saveti kako biti odlučniji i usredsređeniji, saznajte u nastavku.

Slušajte svoja osećanja

Niko ne voli da se oseća ekstremno i u takvim situacijama često emocije odbacujemo u potpunosti, odnosno jedva čekamo da prođu.

Umesto toga, treba da probamo da se smirimo i potom zapitamo zašto smo tako reagovali u određenoj situaciji.

Možda postoji neki drugi problem koji je uticao na nas i moramo njega da prevaziđemo kako bismo nastavili dalje.

Osećanja nas u stvari upozoravaju na mnoge druge stvari skrivene u nama i zato ih treba oslušnuti.

Ne smemo im se predati, ali ona mogu biti ključ za razumevanje anksioznosti, bezvoljnosti i uopšte sezonske emotivne preopterećenosti.

Zapitajte se šta je sledeće

Foto:Shutterstock

Možda vam se više sviđa da se status quo ne menja, ali stvari se menjaju po prirodi i na to se treba navići.

Kako onda za budete spremni za buduće izazove?

Tako što se nećete previše osvrtati na prošlost, osim da iz nje izvučete lekcije, već razmišljati o tome šta je sledeće za vas.

Šta biste voleli da postignete na ličnom, poslovnom, porodičnom planu i kako da na to utičete.

Kada ste svesni da su promene neminovne i znate u kojim oblastima bi najpre mogle da se dese, bićete spremniji čak i za nepredviđene situacije.

A umesto straha od budućnosti i gubljenja energije na zamišljanje najgoreg scenarija, aktivno se spremajte za lepe stvari.

Napravite promenu

Kada smo već kod promena, ponekad je najbolje da ih sami napravite.

Upornost je držati se svojih ciljeva, ali ukoliko se oni ne ostvaruju može doći do prezasićenja, pa i sumnjanja u sopstvene sposobnosti.

To je još jedan način da utonete u bezvoljnost, a umesto toga razmislite o tome da li do cilja možete doći na neki drugi način.

Sposobnost prilagođavanja je korisna u svim sferama života, a promena plana ne znači da niste uspeli u svojim namerama, već da reagujete na ono što vam se dešava u trenutku.

Sama odluka o promeni plana daće vam više motivacije i snage u narednim dilemama i olakšati odlučivanje u težim situacijama.

Pohvalite sebe

Foto:Shutterstock

Svi imaju trenutke kada sumnjaju u sebe i to se najčešće manifestuje u vidu unutrašnjeg glasića koji vam skreće pažnju na greške i na to da niste dostojni nekog izazova.

Iz tog glasa se može ponešto i naučiti, ali ne smete mu dati da preovlada vama i skrene vam pažnju sa lepih stvari.

Dopustite onom drugom glasu, koji vas hvali, da se čuje još glasnije i da vas bodri da nastavite sa trudom.

Budite iskreni prema sebi

Ovo je možda i najteže, jer uključuje vaganje svega onoga što ste uradili u nekoj konkretnoj situaciji, analizu šta je bilo dobro i šta loše i povrh svega, traženje razloga zašto se to baš tako odigralo.

To je način da postanete svesni činjenice da su greške normalne i dešavaju se svakome, ali da ujedno učite na njima i ne budete u zabludi da vi na njih nemate uticaj.

Otvorenost prema sebi i slušanje sebe je ključno, ali nije sramota ni potražiti pomoć kako biste imali i drugu perspektivu.

Zatvoreno za komentare.