Da li psovanje umanjuje bol? 5 stvari o psovkama koje će vas iznenaditi

Da li psovanje umanjuje bol? 5 stvari o psovkama koje će vas iznenaditi

U veoma dugom vremenskom periodu, konvencionalna mudrost se držala teorije da psovanje nije bilo koristan odgovor na bol. Mnogi psiholozi veruju da bi psovanje samo učilo bol još jačim. Međutim, psiholog Ričard Stivens, pitao se da li je zaista tako i "zašto je psovanje, navodno, čest odgovor na bol?". Rešio je da proveri da li je to zaista tako.

Photo: shutterstock

Psiholog i profesor na univerzitetu u Strafordširu, u Engleskoj, ubedio je nekako svojih 67 studenata na mali eksperiment. Tražio je od njih da stave svoje ruke u ledenu vodu dokle god mogu da izdrže i to dva puta.

Tokom prvog pokušaja su morali da psuju, dok kod drugog nisu.

Photo: shutterstock

Razmišljanje iza eksperimetna je bilo da ako je psovanje toliko maladaptivno (ponašanje koje značajno odstupa od očekivanog), onda bi studenti mnogo brže odustajali dok su psovali nego kada bi izgovarali neku drugu neutralnu reč.

Kako bi test bio fer, studentima je dozvoljena samo jedna psovka i jedna neutralna reč, a redosled psovanja i neutralnih reči išao je nasumično.

Stivens je od studenata tražio da mu daju pet reči koje bi koristili ukoliko bi im čekić pao na palac i pet reči kojima bi opisali sto (astal).

Photo: shutterstock

Ispostavilo se da dok su psovali, studenti su držali svoje ruke u hladnoj vodi skoro 50 odsto duže od kolega koji su izgovarali neutralnu reč. Pored toga, dok su psovali, studentima su otkucaji srca bili brži, a percepcija bola im je bila manja.

Zaključak - studenti su iskusili manje bola dok su psovali.

Photo: shutterstock

- Koristite umereno psovanje jer je to lako dostupno i delotvorno sredstvo za ublažavanje bola. Ali, znajte i da prekomerno korišćenje prostota smanjuje analgetski učinak - poručio je Stivens, glavni autor istraživanja.

Zbog cega su dobre psovke?

- Psovanje smanjuje bol.

- Zbog izgovaranja psovki osećamo se jačima.

 - Psovke ne znače da ste glupi ili neobrazovani (studije su pokazale da količina psovki u vokabularu ni u jednom smislu nije povezana s intelektom).

Photo: shutterstock

- Pomažu da se lakše nosimo sa situacijom.

- Povezuju nas sa drugim ljudima jer je psovanje znak opuštenosti i iskrenosti.

- Najbolji "izduvni ventil".

Zatvoreno za komentare.