Rešite test i saznajte da li ste introvertni, ekstrovertni ili ambivertni tip ličnosti

Rešite test i saznajte da li ste introvertni, ekstrovertni ili ambivertni tip ličnosti

Ovo nije tipičan test ličnosti, ali prilično precizno "pogađa" da li ste introvertne ili ekstrovertne prirode.

Foto: Shutterstock

Ekstroverti su glasni i naporni, vole da su u centru pažnje, introverti su tihi, povučeni i mrze ljude, zar ne? Pa, ne baš. Stvari su mnogo složenije od toga.

Ekstrovertni tip ličnosti prvi je definisao Karl Jung, u svom delu Psihološki tipovi, opisujući ekstroverte kao ljude koji se "pune energijom" kad su okruženi ljudima. Oni čeznu za novim interesantnim iskustvima, novim društvenim vezama i šansama da budu vođe. Pomalo su nalik na "društvene leptire".

Introverti, s druge strane, energiju izvlače iz vremena koje provedu sami, baveći se nekim kreativnim aktivnostima kao što je slikanje, pisanje, čitanje. Oni nisu asocijalni, samo radije vreme provode sa prijateljima "jedan na jedan" ili u manjim grupama. Imaju izraženu empatiju i najčešće imaju svega nekoliko prijatelja, ali ta prijateljstva su duboka i snažna.

Gde ste vi u svemu tome? Rešite ovaj test koji je kreirala dr Suzan Henej, profesor psihologije na Univerzitetu u Hjustonu i otkrijte kojem tipu ličnosti pripadate.

Za svaki odgovor, sabirajte poene prema uputstvu i vidite kojem tipu ličnosti pripadate. Ako su vam poeni "ni tamo ni ovamo", onda ste ambivertni tip, kompaktna "mešavina" introverta i ekstroverta.

Ambiverti su socijalno fleksibilni, osećaju se prijatno i kad su sami i kad su okruženi ljudima.Vešti su u komunikaciji, intuitivno procenjuju kada treba da govore, a kada je bolje da slušaju. Prilagodljivi su, nemaju uobičajeni obrazac ponašanja, već se prilagođavaju datoj situaciji.

Evo testa, proverite gde ste vi u svemu tome:

Kako više volite da vidite vesti: Na društvenim mrežma ili direktno na sajtu portala koji pratite?

Šta ovo znači: Kako tražite nove informacije može da bude znak, kaže Henejeva. "Introverti žele da čitaju ono što žele da čitaju i nimalo ih ne zanima da li su drugi zainteresovani za određenu temu ili ne", objašnjava ona. U međuvremenu, ekstroverti vole da svi znaju šta oni čitaju i šta misle o aktuelnim događajima, tako da su spremni i da otvaraju diskusije, što je osobina istinskih ekstroverta.

Ako ste odgovorili "društvene mreže", dodajte poen u kolonu "ekstrovert".

Kad dobijete neki grupni projekat, da li istog momenta okupljate tim na sastanku ili započinjete lančanu prepisku mejlom u kojoj će se razmenjivati ideje?

Šta ovo znači: Introverti više vole da prikupe različite ideje, da dobro "saberu" misli, pre nego što dođu u situaciju da govore pred drugima, kaže Henejeva. S druge strane, ekstroverti vole da ideje prikupljaju uživo, diskutujući, pošto dobar deo njihovog misaonog toka zahteva - glasnu priču.

Ako ste odgovorili "mejl", dodajte poen u koloni "introvert".

Da li kancelarija vaših snova ima vrata i zidove ili je u pitanju otvoren prostor?

Šta ovo znači: "Ekstroverte energijom pune radni prostori koji su otvorenog tipa, tako da mogu lako da sarađuju sa drugima, ali te iste prostorije introverte čine anksioznim i neproduktivnim", objašnjava Henejeva.

Ako ste odgovorili "otvoreni prostor", dodajte poen u koloni "ekstrovert".

Kad vidite neki članak u novinama koji je privukao mnogo pažnje, da li prvo čitate komentare ili tekst?

Šta ovo znači: "Mnogo toga možete saznati o nekome iz toga kako i da li uopšte komentariše vesti", kaže Henejeva. Ekstrovertna osoba skočiće pravo na komentare, i uključiće se u prepisku, ponekad čak i ne pročitavši tekst, pošto su takve ličnosti sigurne da drugi izgaraju od želje da čuju šta oni imaju da kažu na bilo koju temu. Introvertne ličnosti prvo će pročitati tekst, a onda će baciti pogled i na komentare drugih čitalaca, dok će sami vrlo, vrlo retko (gotovo nikad) ostaviti komentar.

Ako ste odgovorili "komentari", dodajte poen za "ekstrovert".

Da li u teretani nosite slušalice?

Šta ovo znači: Ako glasno slušate muziku na javnim mestima, kao što su recimo teretana, avion, autobus... to znači da uživate u tome da delite sa svima ono što radite (dopadalo se to njima ili ne), objašnjava Henejeve. Ali, ako više volite da stavite slušalice, ne samo da sve što slušate i radite ostaje "samo za vaše uši", već obeshrabruje i sve one koji bi se eventualno upustili u razgovor sa vama, što je odlika pravog introvertam kaže ona.

Ako ste rekli "da", dodajte poen u "introvertnu kolonu".

Koliko puta dnevno proverite Instagram, Fejsbuk ili Tviter?

Šta ovo znači: Ekstrovertima su društvene mreže jako važne, često imaju mnogo različitih naloga i vrlo su aktivni na svakom, kaže Henejeva. "Ovo može biti i teško, ponekad, pošto ekstroverte prilično uznemiri ako drugi ljudi ne lajkuju ili ne kometrarišu njihove postove. To je samo jedan od načina na koje oni potvrđuju sopstvenu vrednost", objašnjava ona. Introverti? "Oni objave post i odu. Ponekad, neće se ni ulogovati danima", kaže Henejeva.

Ako je vaš odgovor "jednom ili ređe", dodajte poen za introverte.

Nepoznata osoba sedi do vas u autobusu. Da li započinjete razgovor ili izbegavate kontakt očima i nadate se da će se pomeriti?

Šta ovo znači: Ekstroverti uživaju u komunikaciji i interakciji sa drugima, čak i ako su u pitanju nepoznate osobe, kaže Henejeva. Introverti bi radije izbegli to, ako je ikako moguće, i neće ohrabriti nepoznate osobe koje pokušaju da započnu neki razgovor.

Ako ste rekli da biste započeli razgovor, poen ide u "ekstrovertnu kolonu".

Na zabavama, da li ste vi onaj ko priča urnebesne dogodovštine s posla ili ste ona osoba koja sluša i klima glavom?

Šta ovo znači: Ekstroverti često introverta biraju za najboljeg prijatelja, kaže Henejeva. Zašto? Zato što su introvertne osobe često odlične u slušanju, a ekstroverti obožavaju kad imaju publiku.

Ako ste odgovorili "slušam", dodajte poen za "introvert".

Da li vas gužve, recimo na koncertima i slično, uznemiravaju ili vam je to zabavno?

Šta ovo znači: "Za ekstroverte, gužva je kao toplota sunca", objašnjava Henejeva. "Za introverte, gužva je kao da ih šmirglate po osetljivoj psihi, i što duže to traje, to se gore osećaju."

Ako ste reli da volite gužvu, dodajte poen za ekstroverte.

Vikendom, da li imate planove za petak, subotu i nedelju, ili izaberete jedan dan za "akciju", a ostajete kod kuće ostalih dana?

Šta ovo znači: "Ekstroverti vole da 'divljaju' vikendom", kaže Henejeva, "nikad im nije dosta izlazaka, vole da se druže i ne žele ništa da propuste." Ovo važi i za introverte. Donekle. Introvertne osobe ne mrze druge ljude, i uživaju u izlascima i društvenim događajima. Stvar je samo u tome što više vole da u društvu drugih uživaju u "malim dozama", i što im je potrebno malo vremena da se "regenerišu" između događaja.

Ako ste rekli da neki dan tokom vikenda provedete i kod kuće, dodajte poen za introverte.

Koliko sedišta imate u kolima?

Šta ovo znači: Introverti više vole da nađu automobil u kojem će se osećati bezbedno kad nisu kod kuće, u kojem mogu da puštaju muziku i budu sami sa svojim mislima, objašnjava Henejeva. Ekstroverti, s druge strane, često traže automobile u koje može da stane što je moguće više ljudi, tako da svi njihovi prijatelji mogu da putuju sa njima, pošto je to siguran način da se putovanje pretvori u dobar provod.

Ako ste odgovorili "pet ili manje", dodajte poen za introverte.

Saberite poene i vidite na čemu ste.