Da li znate šta je samopotvrđujuće proročanstvo? Ovaj psihološki fenomen može da nas natera da u životu ništa ne uspemo

Da li znate šta je samopotvrđujuće proročanstvo? Ovaj psihološki fenomen može da nas natera da u životu ništa ne uspemo

Ljudski um ima mnogo odbrambenih mehanizama koji omogućuju da na lakše načine prebrodimo ružne trenutke u životu i nastavimo sa svojim postojanjem na svetu.

Foto: Shutterstock

Sigurno ste videli, ili ste i sami skloni tome, da u određenim situacijama kada osoba doživi neuspeh, cilj do koga je želela da dođe predstavlja kao ne baš tako željen kao što je to bio do trenutka pre nego što je postalo definitivno da do njegove realizacije neće doći?

Ovaj fenomen naziva se kiselo grožđe, a odnosi se na situacije kada osoba aktivira svoje odbrambene mehanizme i da bi lakše prebrodila neuspeh, uspeh predstavlja kao ne toliko atraktivnu situaciju, ili čak potpuno negativnu.

Čovek, naravno, najčešće nije svestan da se ovo dešava, već je reč o finim procesima koji omogućuju da sačuvamo svoje mentalno zdravlje.

Foto: Shutterstock

Odbrambeni mehanizmni u najvećem broju slučajeva su itekako korisni i bez njih bi bilo teško ostati zdrav, ali u određenim situacijama mogu predstavljati ozbiljnu opasnost po naš razvoj i lične uspehe.

Psihološki fenomen samopotvrđujuće proročanstvo odnosi se na situacije kada osoba neuspeh koji je doživela prihvata sa zadovoljstvom jer je prethodno tvrdila da će do neuspeha doći.

Na ovaj način, ona doživljava ,,bio/bila sam u pravu” efekat koji joj donosi lično zadovoljstvo, a sam neuspeh umanjuje i ostavlja po strani, jer se osoba fokusira na moć svoj intuicije, inteligencije i sposobnost predviđanja stvari.

Foto: Shutterstock

Često ove osobe usled zadovoljstva koje osećaju potvrđivanjem sopstevnih reči ne pokušavaju ponovo da realizuju određeni cilj, već se sa prvim pokušajem sve završava.

Iz ovoga, jasno je da ovaj odbrambeni mehanizam može doneti mnogo opasnosti jer na određene način sprečava osobu da ide napred ka svom uspehu.

Zatvoreno za komentare.