Dve stvari se posebno ističu - saveti o mentalnom zdravlju stari 400 godina!

Dve stvari se posebno ističu – saveti o mentalnom zdravlju stari 400 godina!

Robert Barton bio je britanski sveštenik i akademik koji je 1621. godine objavio svoje najpoznatije delo pod nazivom "The Anatomy of Melancholy", u kome pojašnjava ulogu ove emocije na raspoloženje čoveka.

Foto: Shutterstock

Kako je i sam neretko proživljavao melanholične trenutke, vrlo dobro je poznavao ovu problematiku, koja dalje može dovesti do pojave depresije, obeshrabrenosti i lenjosti. Njegov rad, star punih 400 godina, zapazila je škotska novinarka Ejmi Liptrot, koja je odlučila da vremešnom izdanju udahne novo ruho.

Cilj je da slušaoci otkriju šta povezuje ljude koji su živeli u 17. veku, i nas danas, u pogledu melanholije. Nadamo se da ste raspoloženi da saznate po čemu je Robert Barton bio poseban…

Praćenje stanja i kupanje u hladnoj vodi

Robert Barton imao je priliku da spozna spomenuti poremećaj i iz ugla pacijenta, ali i akademika, a posebno ga je interesovala veza između depresije, genetskih faktora i uticaja sredine.

Iako do zaključka nije došao prikupljanjem podataka, on je ustanovio da postoji mogućnost njenog prenošenja sa generacije na generaciju, ali i da se može izlečiti, ukoliko se pronađe koren problema. Poznato vam je da ponekad ponavljamo iste oblike ponašanja i zapadamo u odgovarajući šablon.

Robert Barton stoga je predlagao zaranjanje u ledeno hladnu vodu, koja je neugodna na prvi pogled, međutim pomaže da se bolje nosimo sa stresom na psihičkom i ćelijskom nivou. Ovakav korak sprečava i upalne procese u organizmu.

Ravnoteža, društveni život i priroda

Jedna od teorija za koje se takođe zalagao jeste umerenost u učenju i radu, jer je čoveku potrebna i druga vrsta aktivnosti koje jačaju mentalno zdravlje. Vežbanje i društveni život ne treba zanemariti, već pronaći meru između posla i zadovoljstva.

On je veliki potencijal video u boravku u prirodi, šetnji, pa čak i uzgajanju biljaka. Ovo nije nepoznanica i pokazalo se kao veoma delotvorno u ublažavanju promena raspoloženja.

Za kraj, ne treba potceniti ni ulogu prijatelja, pred kojima možemo da otvorimo dušu i ispričamo šta nas muči. Naravno, na svakome je da proceni šta je za njega od ponuđenog najbolji lek.

Zatvoreno za komentare.