Trik koji će učiniti da se svidite svakome

Trik koji će učiniti da se svidite svakome

Iako ne postoji čarobna formula koja bi ljude naterala da budu vaši prijatelji ili partneri, postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da bolje napredujete s ljudima koje poznajete i upoznajete, a jedan od njih je Efekat Bendžamina Frenklina.

 Foto: Shutterstock

"Goalcast" prenosi da je sve u kontraintuitivnom savetu koji može učiniti da se više svidite ljudima. 

Šta je efekat Bendžamina Frenklina? 

Bendžamin Frenklin je u autobiografiji ispričao priču o tome kako je zamolio svog političkog suparnika da mu pozajmi retku knjigu koju je tada posedovao. Suparnik je prihvatio njegovu molbu i pozajmio mu knjigu, a Frenklin je poslao zahvalnicu kada je knjigu vratio.

On i njegov tadašnji suparnik ostali su prijatelji do kraja života. Frenklin je napisao: "Onaj koji ti je jednom učinio dobro, biće spremniji učiniti ti dobro nego onaj kojem si se ti obvezao".

 Foto: Wikipedia

Drugim rečima, neko ko vam je učinio uslugu biće vam naklonjeniji.

Naime, nova istraživanja su potvrdila Efekat Bendžamina Frenklina. U studiji iz 2014. godine učesnici istraživanja u SAD-u i Japanu proučavani su tokom rada na različitim projektima. Otkrili su da su se učesnicima više svidele osobe koje su zatražile pomoć za dovršavanje projekta nego one koje nisu.

Primena Efekta Bendžamina Frenklina

Zapravo ovakve primere možete vrlo lako primeniti u sopstvenom životu. Zamolite kolegu da vam pozajmi olovku, zamolite devojku ili momka koji vam se sviđa da vas fotografiše, kada želite da se povežete sa starim prijateljem, pitajte ga za recept njihovog jela. Za ovaj jednostavan efekat neograničene su mogućnosti korišćenja. Dakle, koristite ga kad vam je potreban jednostavan način da izgradite vezu s nekim, čak i strancem ili suparnikom.