Znakovi da je vreme da date otkaz

Svako ima bolje ili lošije dane na poslu, ali ako vam se čini da prevladavaju samo loši, trebalo bi da preduzmete nešto kako se loš dan ili radna nedelja ne bi pretvorili u beskonačno razdoblje stresa koje i te kako može narušiti vaše zdravlje.

 Foto: Shutterstock

Džefri Fefer, profesor psihologije na Stanfordu, u svojoj knjizi "Dying for a Paycheck" objavio je rezultate istraživanja koje je pokazalo da je loš menadžment u američkim kompanijama odgovoran za osam posto godišnjih zdravstvenih troškova te da je povezan s čak 120 hiljadasmrti svake godine, prenosi Huffington Post.

Profesor Fefer upozorava da će vaše telo često pokazati da postoji problem pre nego što to shvatite pa bi trebali da ga poslušate dok vam ne naruši zdravlje. Evo koji su najčešći simptomi.

Nesanica

"Često slušamo o tome kako ljudi ne spavaju po čitavu noć. Žale se na to kako nisu mogli da zaspe ili kako su se budili usred noći brinući se oko stvari koje moraju da urade", otkrila je klinički psiholoh Monik Rejnolds.

 Foto: Shutterstock

Nekoliko besanih noći neće vam puno naštetiti, no ako ovo postane učestao problem, to bi moglo značiti da je stres od posla postao toksičan za vas.

"Ako su problemi sa spavanjem povezani s brigom oko posla, to je jasan znak da nešto nije u redu", upozorila je Rejnolds.

Glavobolja

Mišići u vašem telu grče se kako bi ga sačuvali od povreda, a ako posao podsvesno shvatate kao "opasnu teritoriju", mišići će vam neprestano biti u grču, navodi Američka asocijacija psihologa. Hronična napetost u vratu i ramenima može uzrokovati glavobolje i migrene.

Bole vas mišići

Kad ne volite svoj posao, to se može činiti kao pretnja. Kad se suočimo s pretnjom, mozak u naše telo pumpa adrenalin i hormone stresa.

 Foto: Shutterstock

"Nervni sistem je tako stalno na rubu. Stalno nešto očekujemo, spremni smo da reagujemo u svakom trenu, osobito ako su u pitanju neugodni kolege ili šefovi", objasnila je Rejnolds.

Ako su vam ramena ili vilica stegnuti dok odgovarate na mejlove, to bi mogao biti znak da je posao počeo da utiče na vaše zdravlje.

Pročitaj još