Evo kako da ne dozvolite da vam loš trenutak upropasti dan

Evo kako da ne dozvolite da vam loš trenutak upropasti dan

Kazna za parkiranje, neprijatna situacija na poslu, prosipanje kafe na omiljenu majicu... Takve sitnice mogu da vam pokvare raspoloženje i unište ceo dan.

Photo: Unsplash

Jednostavno, kao da su okidač za negativne misli koje se nakon toga nižu jedna za drugom. I bez obzira kakve vam se lepe situacije dogode nakon toga, nekako ostajete pod utiskom te jedne, ružne ili neprijatne situacije.

Ako vam je taj scenario poznat, niste jedini. Klinički socijalni radnik Lin Zakeri kaže da je normalno to što se "zakačite" za negativno iskustvo.

"Mi mislimo o stvarima nad kojima nemamo kontrolu, o stvarima zbog kojih nam je neprijatno, stvarima koje nam povređuju osećanja. Čak i nešto beznačajno poput toga da od prijatelja dobijemo odgovor "Ok" na poruku, to može da nam uništi raspoloženje. Male stvari zauzimaju mnogo mesta u našem mozgu", kaže Zakeri.

Zašto se to dešava

Photo: Pixabay

Klinički psiholog Džoš Klapov kaže da nas situacije poput izgubljenih ključeva, odbijanja (od strane nekoga), ranjivosti... opsedaju u mislima. Sa evolucijske tačke gledišta, objašnjava, mnogi od nas su programirani da traže negativnosti da bi se zaštitili.

Ali, što više vremena provedemo fokusirajući se na negativne događaje, to više "treniramo svoj mozak da na prvo mesto stavlja negativne situacije, a na drugo pozitivne", kaže on.

Mnogi psiholozi smatraju da negativni događaji imaju veći psihološki efekat na nas nego pozitivni događaji.

"Negativno razmišljanje ima domino efekat. Negativna iskustva mogu da dovedu do toga da svet vidite na drugačiji način - obojene strahom, tugom, krivicom i besom", kaže Klapov.

Photo: Pexels

"Time se povećavaju šanse da sledeći događaj ili situaciju posmatrate kroz ovaj filter".

Ovo iskustvo je univerzalno i, donekle, neizbežno, ali ne bi trebalo da se stalno dešava.

"Ne možemo uvek da kontrolišemo to što se loše osećamo kad se nešto neprijatno dogodi. Ipak, možemo da utičemo na to koliko dugo se loše osećamo i kako interpretiramo situaciju".

Kako da se "povratite"? Postoji nekoliko strategija koje mogu da spreče da vam loš trenutak, događaj, situacija unište ceo dan.

Posmatraje svoje emocije

Photo: Pixabay

Nakon negativnog događaja, pripremljeni ste da tu informaciju percipirate kao negativnu, kaže Klapov. Zbog toga je veoma važno da razvijete tehnike koje će vam pomoći da to prebrodite.

Najpre, prihvatite svoje emocije. "U redu je da kažete: "ljut/a sam, povređen/a, frustriran/a"". Nakon toga, umesto da pustite da vas te emocije potpuno obuzmu, pokušajte drugi pristup.

"Budite radoznali zašto se tako osećate", savetuje psiholog. Razgovarajte sa sobom o tom iskustvu i pitajte sebe šta se iz toga naučili.

Podsetite sebe da možda ne interpretirate situaciju na pravi način

Photo: Pixabay

Sajmon Rego, psiholog na Medicinskom fakultetu u Njujorku kaže da svi imamo tu sklonost da neutralne situacije pretvaramo u negativne.

Reč je o, kako on kaže, kognitivnom izvrtanju, prilikom kojeg nas mozak ubeđuje u nešto što nije istinito, pojačavajući negativne misli u tom procesu.

Na primer, umesto da pitate šefa zašto ste izbačeni iz nekog velikog projekta, vaš mozak sam donosi zaključak da je razlog to što niste kompetentni.

 Photo: Pixabay

Rego navodi da neki drugi primeri ovakvog izvrtanja predstavljaju i generalizacija, razmišljanje u kategorijama "crno il belo", čitanje misli tj. nagađanje...

Imajte na umu da nema ništa loše u tome što mislite nešto negativno - ponekad je to čak i prikladno - ali je važno da ispitate svoje ponašanje kako biste utvrdili zašto tako mislite.

"Jednom kada postanemo svesni svojih tendencija, možemo da naučimo da posmatramo događaje racionalnije i objektivnije".

Prvi korak ka tome je da razmislite šta biste savetovali prijatelju u određenoj situaciji, da li stvari mogu da budu drugačije od onoga što vi mislite, koji je najbolji scenario...

Što više to budete vežbali, brže ćete usvojiti takav obrazac razmišljanja.

Koncentrišite se na činjenice

Photo: Pixabay

Kada vam je svega "preko glave", na parče papir zapišite sve činjenice situacije - stvari koje sigurno znate - i to na levoj strani, a na desnu stranu napišite svoje brige, pretpostavke i strahove, pa odmah vratite pažnju na činjenice.

Ova vežba će vam pomoći da stalno budete usmereni samo na činjenice, koje najčešće nisu ni blizu tako "crne" kao vaše misli i pretpostavke.

"Izađite" iz svoje glave

Photo: Pixabay

Ponekad se negativno iskustvo najbolje prevaziđe tako što ćete raditi nešto drugo - otiću u šetnju, na trčanje, nazvati prijatelja... Aktivnosti u kojima uživate pomoći će vam da zaboravite na negativne emocije.

Zatvoreno za komentare.