Govor tela otkriva više od reči

Govor tela otkriva više od reči

Svi znamo da reči uvek ne odražavaju ono što čovek stvarno misli i oseća i da se mnogo toga može saznati i pročitati i iz položaja, držanja, pokreta pojedinih delova tela, rečju govora tela. Telo ipak ne laže. A šta kaže?

Foto: Shutterstock

Prekrštene ruke su znak zatvorenosti i rezervisanosti i pokazuju da se osoba ne oseća baš najprijatnije i najsigurnije, da će pre nešto odbiti nego prihvatiti.

Ruke iza glave, međutim šalju sasvim drugačiju poruku i kažu da je osoba koja ih tako drži i te kako otvorena i spremna za razgovor, dok ruke na kukovima odaju izvesno nestrpljenje.

Ukoliko rukama dodiruje, kragnu, prsten na ruci ili telefon to znači da je osoba nesigurna. Isto važi i kada jednu ruku drži preko druge. Kada prekrsti prste budite sigurni da imate posla sa osobom koja puca od samopouzdanja, sigurna je u sebe i samo u sebe i svoje snage se i uzda. 

Foto: Shutterstock

Stavljanje ruku u džepove može da se tumači dvojako. Da je osoba baš samouverena ali i da se povlači. O čemu je od ove dve mogućnosti reč, može se dodatno zaključiti iz položaja tela i pogleda.

Najviše piše u očima, pa je važno znati uloviti i protumačiti pogled. Od poprekog pogleda nema dobrih vesti, jer on ukazuje na nepoverenje.

Ne treba mnogo očekivati ni od gledanja u stranu, jer ono često znači laž ili pak nervozu.

Foto: Shutterstock

Gledanje u pod pak odaje stidljivka ili plašljivka. Razrogačene oči znak su velike zainteresovanosti sagovornika za ono što čuje od vas. Od njih i pogleda uprtog direktno u vaše oči, treba najviše očekivati.

I način na koji neko sedi, dosta govori o njemu. Tako sedenje sa nogama prekrštenim u visini članaka odaje opuštenu osobu.

Za razliku od toga, stalno pomeranje stopala, cupkanje nogom ili prebacivanje težine tela sa jedne strane na drugu, odaje osobu koja ne samo da nije smirena i opuštena, već je nestrpljiva, nervozna, možda i uplašena.