Kako najlakše savladati napade panike

Kako najlakše savladati napade panike

Panični napadi su zastrašujuće iskustvo i mogu se dogoditi bilo kome. Kada krene, ne postoji mnogo stvari koje možete da uraditi osim da sačekate da prođe, ali čitaoci sajta "BuzzFeed" su podelili svoja iskustva i trikove koji su njima pomogli - fizički i emotivno, da se suoče sa paničnim napadima.

Isprobajte njihove savete...

1. Slušajte pesme koje će vam pomoći da kontrolišete disanje.

"Imala sam plejlistu pesama koju sam slušala dok sam imala česte napade panike. Pesma koja mi je najviše pomogla je od Broken Social Scene - Pitter Patter Goes My Heart".

2. Igrajte se sa nečim što vam budi čula.

"Imam jednu glatku knjigu, koja je zapravo igračka za decu. Skoncetrišem se na disanje i mazim ili dodirujem površinu knjige. Glatka tekstura i zvuk škriputanja koji pravi mi pomaže da se opustim."

3. Nabrojte 5 stvari koje možete da vidite, 4 koje možete da dodirnete, 3 koje možete da čujete, 2 koje možete da pomirišete i jednu koju možete da okusite.

4. Vizualizujte da radite jogu ukoliko niste fizički sposobni da to uradite u datom trenutku.

5. Igrajte se sa ljigavkom ili brašnjavkom - fokus na trljanju nečega prstima vam može smiriti disanje.

6. Ponovo pročitajte knjigu koju dobro poznajete.

"Uzmem knjigu ili audio knjigu, koju sam već pročitala i fokusiram se na to. "Hari Poter" i bilo čija autobiografija obično upali. U trenutku kada krenem da razmišljam o tom narativu, osećam manju paniku".

7. Skoncentrišite se na smešni crtani film kada osetite da nadolazi panika.

"Kada postanem nervozna i osetim da se to može pretvoriti u panični napad, brzo upalim kompjuter ili televizor i gledam smešan crtać poput 'Family Guy'. Pomaže mi da se ne uspaničim kada pratim priču koja ima i vizuelni sadržaj."

8. Nađite svoju mantru koju možete ponavaljati dok traje napad.

"Legnem i ponavljam u sebi: 'Ovo me neće ubiti. Sve ovo je samo u mojoj glavi' i tako iznova i iznova dok moje telo ne počne u to da veruje."

9. Napravite nešto.

"Kako bih se izborila sa panikom, ja pravim stvari - obično neke male predmete".

10. Žvaćite žvaku.

"Ja uvek počnem da žvaćem žvaku. Onda se osećam manje mučno i dozvoljavam svom telu da na neki način isprazni sav adrenalin bez potrebe da fizički uradim bilo šta, osim da žvaćem. Deluje kao tako mala stvar, ali mi zaista pomaže da preuzmem ponovo kontrolu nad svojim telom."

11. Pozovite nekoga za koga znate da može da vam pomogne da se smirite.

12. Pričajte naglas sami sa sobom.

"Kažem sebi da sam okej, da će proći, da će vreme nastaviti da se pomera i da ja moram da pratim to. Verbalizovanje mojih strahova ili briga mi pomaže da nađem razlog za napad i samim tim ga brže rešim".

13. Mazite se sa životinjom, jer one mogu imati umirujuće dejstvo i pružati emotivnu podršku.

14. Izađite na hladan vazduh ako možete - otvorite prozor, izađite na terasu.

15. Izgovarajte azbuku unazad, to će vam omogućiti da usmerite razmišljanja na nešto drugom, osim na napad panike.

16. Duvajte u palac.

"Ovo možda zvuči smešno, ali negde sam pročitao da je kada duvate u palac slično kao da dajete masažu vašem srcu. To me tera da dišem duboko i lagano, što dovodi kiseonik do mog mozga i pomaže mi da se opustim."

17. Nosite prstenje koje možete da iskoristite kada počne napad. Smanjiće vam nervozu ukoliko ih okrećete oko prsta i brojite koliko puta su napravili krug.

18. Pronađite tehniku disanja koja vama odgovara.

"Meni najviše pomaže kada udišem dve sekunde i izdišem onda tri."

19. Dodirujte stvari sa različitim teksturama, jer to vam može pomoći da budete svesniji vašeg okruženja.

20. Čitajte o napadima panike.

21. Tretirajte napad kao mlađeg brata ili sestru koji neće da prestane da vas smara. Fokusirajte se na nešto drugo, nešto što će vas zasmejati.

22. Igrajte kratke i ponavljačke igre na mobilnom telefonu.

23. Dajte vašem napadu ime i lik.

"Personifikacijom postaje nešto lakše za kontrolisanje, jer onda osećam da to nije nešto što moje telo radi samo od sebe, što je užasavajuće, već da je neželjena osoba s polja koju mogu da zaustavim da me ne povredi."

24. Pokušajte da sedite u strahu i setite se da će proći.

"Ovo će možda zvučati kontradiktorno, ali ja se trudim da osetim napad kako bih mogla da naučim iz toga. Ranije sam bila tako uplašena od paničnih napada da bih doživljavala najgori napad čim bih osetila simptome. Onda sam provela dosta vremena ispitujući ovu temu i najbolji savet koji imam je da cenite činjenicu da vaše telo ovo radi kako bi vas zaštitilo - osećaj je užasan, ali ukoliko se opustite i osetite vaše simptome sa smirenim umom, možete izbeći jak napad panike."

Izvor: Mondo

Zatvoreno za komentare.