Izlivi besa na poslu mogu da vam donesu unapređenje

Kontrolisani izlivi besa mogu da vam donesu unapređenje

O ljudima koji imaju česte izlive besa malo ko ima dobro mišljenje jer se gubitak samokontrole i pokazivanje emocija danas doživljava kao slabost. Od toga je, kažu stručnjaci, daleko gore suzbijanje osećanja koja će, ako se nagomilaju, kad-tad eksplodirati kao ekspres lonac. Oni čak idu tako daleko da tvrde da kontrolisani izlivi besa na poslu mogu da vam donesu i unapređenje.

Foto: Shutterstock

Razgovori u besu ne podrazumevaju vikanje, lupanje vratima i bacanje papira. Oni mogu da se vode i tihim glasom, biranim rečima koje ćete cediti kroz zube. Osnovna poruka se zapravo šalje očima koje sevaju i govore "ne igraj se sa mnom".

Foto: Shutterstock

To znači da sledeći put, kad vam kičma bude pucala pod teretom posla, koleginicama slobodno kažete da se ne kikoću pored vas, a šefu da vas ne zove nakon radnog vremena.

par - bes - svadja - raspravaFoto: Shutterstock

Isto pravilo važi i u drugim sferama života i u drugim odnosima, od bračnih, do onog sa starim roditeljima ili komšijama. Bes može da bude veliki motivator i pokretač, ali samo ako ga kontrolišemo. U tom slučaju će nas terati da se borimo za svoje interese, da jasno govorimo na šta ne pristajemo i da pametno pregovaramo.

Foto: Shutterstock

Malo besa može da bude dobro, mnogo besa može da rezultira katastrofom i nasiljem. Jednostavno je, ali samo ako ne dozvolite da se bes nakupi u vama i da ne izgubite kontrolu. Ako ga kontrolišete, ljudi oko vas će vas shvatati ozbiljno, što i jeste cilj svih nas.

 

Zatvoreno za komentare.