10 situacija u kojima nikada ne bi trebalo da se izvinjavate

10 situacija u kojima nikada ne bi trebalo da se izvinjavate

"Izvini, ali…" – ovo je fraza, uvod u rečenicu, koja nas vodi pravo "u propast". Izvinjavanje zbog greške koju niste ni napravili čini da izgledate kao slabić i kao pogodna osoba za obmanu. Na žalost, nimalo ne pravi sliku o vama kao o ljubaznoj i vaspitanoj osobi.

Ipak, skloni ste da se izvinjavate, tako vam je lakše i tako ste navikli? Sajt "Forbes", preporučuje da izbegavate izvinjavanje u ovih 10 situacija:

1. Ne izvinjavajte se za to što vam treba prostora

Osluškujete svoje potrebe i radite u skladu s njima. Ne treba da se izvinjavate jer želite prostora za sebe, želite da razmislite o nečemu, budete sami i odmorite se od svega. To je vaše pravo.

2. Ne izvinjavajte se jer niste sveznalica

U suštini, ljudi treba da vama budu zahvalni jer ste iskreni. Oni koji kažu ili se prave da sve znaju, samo prave lažnu sliku o sebi. Ni ne treba sve da znate. Bitno je da postoje oblasti koje vam dobro idu, koje volite da radite i trudite se da znate i učite što je više moguće.

3. Ne izvinjavajte se jer pokazujete da ste ljudsko biće

Možda vam smešno zvuči, ali zamislite da ste u sledećoj situaciji – na poslu je naišao težak period i poslodavac očekuje da radite duže nego obično i da tražite minimalne pauze. Pa, da li je to OK za biće kome je potreban san ili hrana, ili druženje sa prijateljima?

4. Ne izvinjavajte se jer ste veoma talentovani

Mi kažemo veoma talentovani, a za neke to predstavlja upadljivu ili čak nametljivu talentovanost, koja ih "ugrožava". To dalje izaziva ljubomoru pa čak i podozrivost. I zato se mnogi izvinjavaju, da ne bi navukli taj bes na sebe. Ipak, nemojte ići linijom manjeg otpora i reći da vam je žao ili da se izvinjavate. Podignite glavu i budite sigurni da je ono što radite dobro.

5. Ne izvinjavajte se jer niste previše optimistični (zbog nečega)

Kult "pozitivizma" je sve prisutniji. Veruj jako i to će ti se ostvari. Ako ne verujete da je samo verovanje dovoljno, nemojte se zbog toga izvinjavati. Žao vam je jer nekome razbijate iluzije? Ne treba da vam bude, samo ste samosvesni.

6. Ne izvinjavajte se jer ne možete sve da postignete

Dogovorili ste kafu ali ste jako umorni. Planirali ste bioskop ali je iskrslo nešto drugo. Šef vam je zakazao sastanak a vi ste zakazali pregled za taj dan. Ne treba da se izvinjavate, nemoguće je da budete na više mesta u isto vreme, iako bi oni hteli da se klonirate kako biste ispunili njihove zahteve.

7. Ne prihvatajte više nego što možete da uradite

I ne izvinjavajte se zbog toga.

8. Ne izvinjavajte se jer niste impresionirani mediokritetom

Znate šta je nešto što je "izvanredno" a šta je osrednje urađen posao. Ne treba da se izvinjavate što znate razliku između ta dva.

9. Ne izvinjavajte se jer verujete svom instinktu

Ovo je možda i najvažnija stavka. Verovanje svom instintku, osećaju "iz stomaka" jeste poštovanje svojih osećaja i osećanja, verovanje sebi, i neko bi rekao, svojim potisnutim sećanjima.

10. Ne izvinjavajte se jer branite osobe do kojih vam je stalo

Da li je uopšte potrebno objašnjenje…

Zatvoreno za komentare.